Els brots de coronavirus a Espanya: 14 actius i 38 des que va començar la desescalada

El que més preocupa les autoritats és el d'Osca, que ha tornat quatre comarques aragoneses a fase 2.

Brots actius a Espanya

El Ministeri de Sanitat comptabilitza fins ara 38 rebrots de Covid-19 des que Espanya ha iniciat la desescalada, dels quals 14 estan actius a hores d'ara: un a la Comunitat Valenciana, dos a Andalusia, al País Basc i a Galícia, i un a Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Canàries, Múrcia i Navarra.

L'últim que s'ha afegit ha sigut el de Rafelbunyol amb set casos, iniciat en una empresa càrnia del municipi de l'Horta Nord. La Conselleria de Sanitat ha confirmat l'existència d'un brot que va començar a investigar-se quan tres membres d'un mateix nucli familiar van presentar una infecció activa per coronavirus.

El que més preocupa a hores d'ara és el que s'ha registrat al municipi de Saidí (Osca), originat entre els treballadors temporers de recollida de fruita. El brot obri un precedent perquè suposa reintroduir restriccions a la ciutadania, ja que ha obligat les autoritats sanitàries d'Aragó a retrocedir quatre comarques (Baix Aragó-Casp, Baix Cinca, Cinca Mitjà i la Llitera) en la desescalada i tornar-les a la fase 2 perquè hi pot haver risc de transmissió comunitària. Fins ara, entre les quatre sumen 133 positius.

L'aparició de nous brots era una situació prevista pel Ministeri de Sanitat i deixen un avís de com pot ser la nova normalitat. Per això, el govern espanyol i les autonomies agilitzen la redacció de protocols i plans de contingència a l'espera que el Congrés aprove aquest dijous el decret amb les mesures que regularan aquesta nova etapa. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha destacat aquest dimarts que, tot i els focus de coronavirus que s'estan produint en diversos punts del país, tots s'estan detectant i controlant "ràpidament, almenys fins ara".

En les últimes 24 hores s'han detectat set casos nous de coronavirus i dos defuncions a Andalusia, on hi ha almenys dos brots que concentren l'atenció de les autoritats, a Granada i Algesires. A Navarra s'han detectat onze nous contagis, tres dels quals estan relacionals amb el focus ubicat en la zona nord de la comunitat.

Encara que també hi ha brots a residències, com el registrat a Lleida (amb almenys 18 persones infectades), les fàbriques, escorxadors i agrupacions de temporers s'han convertit en llocs d'alt risc. Són espais on el contacte entre els treballadors és freqüent i, en molts casos, treballen en condicions precàries. Per això resulta habitual que no es mantinguen les mesures higièniques recomanades.

L'amenaça de noves onades a tot el territori obri pas a la possibilitat d'aplicar noves restriccions. En un principi el govern espanyol no entra a contemplar confinaments generals, sinó quirúrgics, és a dir, molt localitzats per zones. Tot i això, la ministra portaveu apuntava dimarts que l'executiu aplicaria les mesures que feren falta per a mantindre l'epidèmia a ratlla. En aquesta situació, les autoritats apel·len, sobretot, a la responsabilitat individual de tota la ciutadania per a combatre el virus.

També et pot interessar

stats