Brot de coronavirus a Xiva després del casament d'una sanitària

Aquest dilluns s'han completat les proves PCR al centenar de convidats a la cerimònia.

Imatge de portada: Centre de Salut de Xiva aquest matí. (À Punt NTC)

Els grups de WhatsApp bullen a Xiva (Foia de Bunyol). El principal tema de conversa al municipi és un casament. I un brot de coronavirus en què tot el món sembla tindre algun conegut. Almenys 14 dels 100 assistents a aquest enllaç s'han contagiat de Covid-19.

La cerimònia es va celebrar a Torís el passat 24 d'octubre. Aquest dilluns, nou dies després, s'ha fet el gruix de les PCR als convidats al centre de salut del municipi, segons ha informat a À Punt l'alcalde, Emilio Morales. La majoria dels contagis són asimptomàtics.

La núvia pertany a l'àmbit sanitari i tenia alguns companys de faena entre els convidats. Els assistents amb què ha pogut parlar À Punt destaquen les mesures de seguretat que s'aplicaren durant la cerimònia –que va ser a l'aire lliure– i durant el convit, ja a recer: els nòvios i els convidats complien l'obligació de la mascareta; es desinfectaven les sabates a l'entrada del restaurant; les taules, d'un màxim de sis comensals, estaven correctament separades; i hi havia dosificadors de gel hidroalcohòlic per tot arreu.

Tanmateix, l'aparent compliment del protocol i la legalitat vigent no va espantar el coronavirus. La família de la novençana va patir els primers símptomes al cap de pocs dies i va alertar la resta. La situació dona nous arguments per a aquells que demanen més restriccions per a les reunions socials, com va fer la vicepresidenta Mònica Oltra aquest dilluns.

“No sé si el protocol de rastreig ha estat molt fi perquè fins diumenge no contactaren amb mi”, lamenta una de les persones assistents. Una setmana i mitja després, el brot ha botat de l'enllaç i la transmissió comunitària ha esguitat alguna empresa del municipi on treballa algun dels convidats.

En l'última setmana, la incidència acumulada a Xiva ha pujat considerablement, passant de 138,9 casos per cada 100.000 habitants el 25 d'octubre, a 244 casos. Si computem el registre a 14 dies vista, la pujada és igualment significativa. Es passa d'una incidència acumulada de 150 casos per cada 100.000 habitants l'11 d'octubre als 383 actuals, més del doble. Un registre també per damunt dels 255,3 casos que té de mitjana l'àrea del Departament de Salut de l'Hospital de Manises, a què pertany Xiva.

En aquest context, la notícia ha causat una forta polarització al municipi (de 16.900 habitants) entre aquells que han trobat en els casamenters els culpables del repunt de la Covid-19 al poble, i aquells altres que defenen que el contagi, fins i tot amb les màximes mesures de seguretat, pot afectar qualsevol.

També et pot interessar

stats