El Brasil supera els dos milions de contagis, mentre que als EUA el virus creix sense control

Els Estats Units han començat a mobilitzar camions frigorífics amb l'objectiu d'usar-los com a depòsits de cadàvers temporals.

Enterrament d'una persona morta per coronavirus a Sao Paulo, el Brasil
Enterrament d'una persona morta per coronavirus a Sao Paulo, el Brasil / Amanda Perobelli (Reuters)

El coronavirus avança demolidor pel continent americà i deixa un resultat de 294.000 víctimes mortals, de les 579.000 comptabilitzades al món. La situació és desastrosa fins al punt d'haver de ficar molts dels morts en caixes de cartó o camions frigorífics. Amèrica és la regió més colpejada per la Covid-19, amb set milions d'infectats, dels 13,3 milions de tot el món, principalment als Estats Units, que en suma 3,4 milions, i el Brasil, amb més de 2 milions.

Amb 210 milions d'habitants, el Brasil és actualment la segona nació del món amb més víctimes mortals i persones contagiades per la Covid-19. En plena desescalada, comptabilitza 2.012.151 contagis confirmats. El gegant llatinoamericà suma 76.688 morts, 1.322 de les quals, en les últimes 24 hores. Des de finals de maig, ha registrat una mitjana de 1.000 morts diàries.

La pandèmia s'ha estabilitzat en altes taxes de contagis, i fins i tot ha remés en punts com Sao Paulo, l'Amazones i Rio de Janeiro, però s'ha intensificat al sud i la regió centre-oest del país, inclosa la capital, Brasília, que la vespra es va sumar a la desescalada accelerada amb la reobertura al públic de bars i restaurants.

‘Morgues’ mòbils als EUA

Els Estats Units continuen sent el país més colpejat pel virus, amb 3,56 milions de casos i 138.072 decessos. El balanç de l'última jornada és de 69.629 contagis més i 950 noves defuncions. Amb un increment de positius en 39 dels 50 estats, es disposen a enfrontar el pitjor de la crisi sanitària, i per això han començat a mobilitzar camions frigorífics amb l'objectiu d'usar-los com a depòsits de cadàvers temporals.

Caixes de cartó per als més pobres, a Bolívia

Un drama similar es presenta a Bolívia, que amb 11 milions d'habitants registra 1.942 decessos i 52.218 casos confirmats de Covid-19. Santa Cruz és la regió més col·lapsada del país, amb 756 morts i 26.671 positius confirmats. Davant del desbordament de la capacitat per a rebre els cossos i manejar-los de manera adequada, les famílies més pobres de Santa Cruz han donat l'últim adeu als éssers estimats en taüts de cartó lliurades per l'alcaldia.

Preocupa l'augment de casos i morts a l'Amèrica Llatina

També preocupa la situació de Colòmbia, on la pandèmia ha aconseguit els 8.037 contagiats i 215 morts en un dia, resultats que van elevar a 173.206 el total d'infectats i a 6.029 les víctimes mortals.

A Panamà, les autoritats sanitàries han eixit al carrer a la recerca de contagiats asimptomàtics en un intent per frenar la dramàtica situació de les últimes setmanes, amb les quasi 1.000 morts. Prop, a Costa Rica, el govern espera un col·lapse total del sistema de salut per al 14 d'agost, si la població no compleix les mesures sanitàries de distanciament social i d'eixir solament si és necessari.

Mentrestant el Perú, el cinqué país del món i el segon de l'Amèrica Llatina amb més contagiats, va completar més de 2 milions de proves de detecció del nou coronavirus aplicades a la població, en l'afany per frenar la pandèmia, que ha afectet 341.586 persones i s'ha cobrat la vida de 12.615.

També et pot interessar