El Brasil i Nicaragua trenquen rècords mentre que els Estats Units supera el milió i mig de contagis

Trump es planteja vetar l’entrada dels estrangers procedents del Brasil i vol eliminar “prompte” la prohibició de l’entrada de viatgers des d’Europa.

Un home compra una mascareta a Nova York
Un home compra una mascareta a Nova York / Brendan McDermid (Reuters)

La nova amenaça del president dels EUA, Donald Trump, de retirar de manera definitiva els fons a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha disparat les alertes a Amèrica, on el Brasil ha superat la xifra de mil morts al dia i Nicaragua ha informat d’una escalada rècord de contagis.

Els casos globals de Covid-19 confirmats per l’OMS han assolit els 4,9 milions, mentre que les víctimes mortals són 323.341 i la xifra de nous casos diaris, que des de fa més d’un mes semblava estabilitzada en els 80.000, augmenta. Amèrica, el continent més afectat, registra més de 2 milions d’infeccions.

Els Estats Units encapçalen la llista de contagis i morts al món amb més d’1,5 milions de contagis i vora 92.000 morts, d’acord amb el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins. El segon país amb més casos és Rússia (299.941). El Brasil, amb 210 milions d’habitants i fronterer amb deu països del Con Sud, suma ja 271.885 contagis. Els següents en el rànquing de contagis estan a Europa: el Regne Unit (250.138), Espanya (232.037) i Itàlia (226.699).

Pel que fa a les víctimes mortals, després dels Estats Units, els països amb més víctimes són el Regne Unit (35.422), Itàlia (32.169), França (28.025) i Espanya (27.778). El Brasil, nou epicentre del coronavirus a Sud-Amèrica i el tercer al món, ha registrat per primera vegada durant la pandèmia més de 1.000 morts en un sol dia, amb què el nombre de morts va avançar quasi fins als 18.000.

Sense un titular en l’ara imprescindible cartera de Sanitat, el president brasiler, Jair Bolsonaro, busca un nou ministre que estiga alineat amb ell davant la possible reactivació de l’activitat econòmica, que derogue les quarantenes, i que es posicione a favor de la cloroquina.

Davant d’aquesta situació, Trump ha dit que es planteja vetar l’entrada als EUA dels estrangers procedents del Brasil i que li agradaria eliminar la prohibició als viatges des d’Europa "al més prompte possible".

Escalada a Nicaragua

Les dades oficials de la Covid-19 a Nicaragua es van disparar en l’última setmana, en passar de 25 a 254 els casos confirmats, i de 8 a 17 la xifra de morts. D’altra banda, a Panamà, diversos empresaris centreamericans ha alertat que la regió corre el risc d’un desproveïment a causa del bloqueig a les fronteres després de la imposició per part de Costa Rica de restriccions “inviables” al transport terrestre de càrrega en un intent de frenar la Covid-19.

Els EUA continuen amb l’obertura

Diversos estats dels EUA han accelerat el procés d’obertura en un dia. L’estat de Nova York, epicentre mundial de la pandèmia amb 28.339 morts, el nombre de morts (105) i contagis (335) està en nivells similars als del 20 de març. Davant d’aquesta conjuntura, Nova York ha anunciat que la regió on està Albany, començarà aquest dimecres la fase 1 de la reobertura econòmica en la qual, amb aquesta adhesió, ja estan obertes totes les àrees excepte la zona metropolitana, Long Island i el Mid Hudson.

També et pot interessar

stats