El Botànic demana al govern espanyol que blinde els serveis públics i augmente els impostos als rics

La iniciativa es vota aquest dijous a les Corts, amb el rebuig anticipat de l'oposició.

Imatge d'arxiu del ple de les Corts
Imatge d'arxiu del ple de les Corts / À Punt NTC

Els partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) insten el govern espanyol a blindar la inversió en serveis públics contra "qualsevol programa d'ajust pressupostari" i a impulsar una reforma tributària àmplia i progressiva, amb aportació de les grans fortunes per a enfortir sanitat, educació i serveis socials. La iniciativa es vota aquest dijous a les Corts, amb el rebuig anticipat de l'oposició.

La norma s'emmarca en la crisi derivada del coronavirus, amb l'objectiu de reconéixer els professionals públics, que els permeta treballar per unes condicions més dignes i de "revertir a la gestió pública els àmbits privatitzats".

El PSOE, Compromís i Unides Podem no han acceptat una esmena del Partit Popular amb mesures com gratificacions per als treballadors essencials, una baixada consensuada d'impostos i que l’executiu espanyol inste les comunitats autònomes a no retallar en serveis públics.

La síndica d’UP, Naiara Davó, en nom del govern valencià, ha reconegut que el PP "comença a veure la llum", però ha rebutjat les seues peticions perquè "no és moment de tornar a vells errors (...), sinó de nous consensos".

Per contra, la popular Elena Bastidas ha criticat que presenten "les mateixes receptes de sempre i enganyen els valencians quan estan retallant des del 2015.

Pel que fa a Ciutadans, la formació ha defensat que els professionals no es mereixen "aquesta deixadesa” i que els utilitzen com a “altaveu d'un programa electoral".

Mentrestant, Vox ha denunciat que vulguen "asfixiar" amb més impostos quan "als veritablement rics els importen un rave" les seues propostes.

Per contra, el síndic socialista, Manolo Mata, ha rebutjat aquesta política “murmuradora" quan es veu que la pandèmia "ha trencat el model de capitalisme". També ha destacat que les Corts és dels parlaments que més han treballat en l'alarma.

Finalment, Compromís ha coincidit que el més important és "no deixar a ningú arrere i sumar voluntats polítiques al blindatge dels serveis públics en aquests temps tan durs".

També et pot interessar

stats