Bolbait, Anna i el Campello tanquen les zones de bany per contaminació fecal

L’Ajuntament de Bolbait tornarà els diners a les persones que havien adquirit entrades al paratge natural.

L'Ajuntament de Bolbait tanca l'accés al paratge del riu Sellent
L'Ajuntament de Bolbait tanca l'accés al paratge del riu Sellent / À Punt NTC

L’Ajuntament de Bolbait, a la Canal de Navarrés, s’ha vist obligat a tancar l’accés al paratge del riu Sellent, una de les platges fluvials de la Comunitat Valenciana més concorregudes a l’estiu, després que s’hagen detectat en l’aigua enterococs.

Dijous, la Direcció General de la Qualitat de l’Aigua va prendre mostres i va confirmar l’aparició de paràmetres microbiològics (enterococs) no admissibles per la legislació vigent. Això ha fet que el es prohibisca el bany en aquesta zona fins que se solucione la situació.

Des de l’Ajuntament ja han deixat clar que tornaran els diners a totes les persones que havien adquirit entrades, amb un cost de 3 euros. Amb les mesures d’aforament establertes per la pandèmia del coronavirus, la platja interior de Bolbait pot acollir fins a 400 banyistes.

“Açò no ens havia passat mai des que som platja continental, és a dir, des de 2015, tot i que hem passat anys de molta més sequera, quan l’aigua està molt més estancada”, ha assegurat a À Punt Notícies l’alcaldessa de Bolbait, Carolina Mas.

Per a Mas, l’origen del problema podria estar en les tempestes que van caure sobre el terme entre dimecres i dijous, just abans que es prengueren les mostres d’aigua analitzades.

Dilluns està previst que tornen a repetir-se les analítiques i la previsió és que les aigües presenten ja condicions aptes per al bany.

El tancament del riu Sellent també afecta la localitat d’Anna. Moltes de les 300 persones que aquest dissabte s’han acostat al Gorgo de la Escalera no s’havien assabentat del problema i s’han quedat a les portes del paratge. En aquest tram s’han detectat 410 unitats formadores de colònies de bacteris, quan el límit pel que fa a contaminació fecal està en 400.

Tancada la cala Baessa del Campello

També l'Ajuntament del Campello, a l’Alacantí, ha decidit tancar la cala Baessa per contaminació causada per aigües fecals. Feia temps que diversos col·lectius alertaven de l'estat d'aquesta cala, i finalment les analítiques han confirmat que la presència de bacteris triplica el nivell permés.

El 2008 Ecologistes en Acció ja va denunciar que la cala no complia la normativa europea, per no depurar-se les aigües que s’abocaven des de la depuradora, i això la va fer mereixedora d’una bandera negra.

L’Institut d’Ecologia Litoral va elaborar el 2014 un informe en què en desaconsellava el bany. “Des d’aquell any, hem exigit a l’Ajuntament que es tancara la cala i es prengueren mesures”, ha explicat en À Punt Notícies el regidor d’Esquerra Unida Pedro Mario Pardo, que ha dut a terme les analítiques que han evidenciat la presència de bacteris en la cala. “El problema és que tot el que s’ha estat abocant en els últims 12 anys s’està concentrant i això ha generat un problema de salut pública, que s’ha de solucionar abans que tinguem una desgràcia”, ha advertit Pardo.

Esquerra Unida també ha presentat un altre estudi de Cala Palmeretes del Campello i demana que no es permeta l’accés als banyistes.

També et pot interessar

stats