El BOE publica la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma

S’allargarà fins al 7 de juny i no fins al final del procés de desescalada.

El Ple del Congrés aprova la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma
El Ple del Congrés aprova la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma / @Congreso_Es

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica aquest dissabte la resolució del Congrés que ordena la publicació de l’acord d’autorització de la pròrroga de l’estat d’alarma, aprovat aquest dimecres, enmig de tensions internes pel pacte amb EH Bildu.

La pròrroga s’estendrà des de les 00:00 hores del dia 24 de maig fins a les 00:00 hores del 7 de juny, temps durant el qual es mantenen les mesures extraordinàries adoptades per a fer front a la pandèmia en aplicació del pla de desescalada i segons les fases previstes.

Segons la resolució, a partir del dia 1 de juny s’alça la suspensió de terminis processals i es reprenen també els terminis de prescripció i caducitat de drets i accions.

Durant el període de vigència de la pròrroga, les autoritats educatives podran reprendre les activitats presencials en l’àmbit no universitari i de la formació i es podran mantindre les activitats a distància i en línia, sempre que resulte possible i tot i que no foren la modalitat d’ensenyament del centre.

Les unitats de convivència podran eixir a passejar juntes al carrer, i els passejos i la pràctica de l'activitat física no professional podran ser en grups de fins a deu persones, encara que no convisquen. Això sí, sempre que mantinguen la distància de seguretat i les mesures d'higiene. Als territoris que es troben en fase 2, el límit de persones que poden passejar juntes puja a quinze.

Les franges horàries per a passejos de menors de 14 anys i activitat física d'adults continuen vigents en la fase 1, però les comunitats podran retardar-les o avançar-les dues hores. El Consell encara no s'ha pronunciat sobre aquesta mesura.

Per regla general, es permetrà la circulació de grups d'un màxim de 10 persones en la mateixa província, excepte en els casos que justifiquen el desplaçament per motius sanitaris, laborals, de retorn al lloc de residència familiar, assistència a gent gran, dependents o persones amb diversitat funcional o causes de força major. No hi ha límit d'integrants del grup si les persones són convivents, però aquests desplaçaments s'hauran de fer respectant la distància de dos metres i la higiene de mans en tot moment.

També s'aixeca la suspensió de les activitats relacionades amb obres d'intervenció als edificis existents en què hi haja risc de contagi per la Covid-19 per a persones no relacionades amb aquesta activitat, sempre que es garantisquen les mesures adequades d'higiene i la distància mínima de seguretat entre persones de dos metres.

La superació de totes les fases, tal com es pot llegir en el BOE, deixarà sense efecte les mesures derivades de la declaració de l’estat d’alarma.

També et pot interessar

stats