El BCE preveu que el 2021 el PIB de l'eurozona creixerà entre un 4% i un 6%

Aquesta estimació és més cauta que la que ha anticipat el govern espanyol per a l'any pròxim.

El BCE preveu que el 2021 el PIB de l'eurozona creixerà entre un 4% i un 6%
El BCE preveu que el 2021 el PIB de l'eurozona creixerà entre un 4% i un 6%

El Banc Central Europeu (BCE) contempla una caiguda del PIB (producte interior brut) de la zona euro situada entre el 5% i el 12% el 2020, que en funció de la severitat dels escenaris plantejats per l'impacte de la pandèmia de Covid-19 i la “gran reclusió”, permetrà una recuperació de l'activitat d'entre el 4% i el 6% el 2021.

Aquesta previsió de creixement econòmic és més cauta que l’anunciada pel govern espanyol el passat divendres 1 de maig. Eixe dia, en roda de premsa, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va explicar les previsions macroeconòmiques del govern incloses en el pla d'estabilitat 2020-2023 que ha enviat a la Unió Europea. En aquest document, el govern preveu un creixement del PIB espanyol per a 2021 del 6,8%.

Les estimacions, en qualsevol cas, dependran de la durada de les mesures públiques per a lluitar contra la Covid-19. En l'escenari més suau considerat pel BCE, que contempla la finalització de les mesures estrictes de confinament durant el mes de maig i una gradual tornada a l'activitat a partir d'eixe moment, el PIB de la zona euro registrarà el 2020 una caiguda del 5%, que es recuperarà àmpliament amb el rebot del 6% previst per a l'activitat del bloc el 2021.

En un escenari intermedi, en el qual el confinament estricte acaba al maig, però es mantenen mesures de contenció més prolongades, anticipa una contracció del 8% enguany i una recuperació del 5% el 2021.

I en l'escenari més pessimista, amb el confinament prolongant-se fins a juny, seguit de mesures estrictes de contenció, l'economia de la zona euro patiria enguany una contracció del 12%, amb una caiguda del PIB del 15% en el segon trimestre, i un creixement anual del 4% el 2021.

També et pot interessar

stats