El BCE llança un programa de compra de bons per 750.000 milions pel coronavirus

El pla durarà fins al final d’any, però l’autoritat monetària la prorrogarà si considera que la “fase de crisi” encara no ha conclòs.

Imatge de portada: La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, el passat 13 de març a Frankfurt

El Banc Central Europeu (BCE) va anunciar anit i de sorpresa un programa de compra de bons públics i privats de 750.000 milions d’euros per a contrarestar els “seriosos riscos” que suposa la crisi del coronavirus per a l’economia.

L’autoritat monetària assegura que “tots els sectors de l’economia”, des de famílies fins a empreses, passant per bancs i governs, podran accedir a condicions de finançament beneficioses que els permetran absorbir aquest impacte. “El BCE es compromet a exercir el seu paper en suport als ciutadans de la zona euro en aquests temps extraordinàriament difícils”, ha assegurat l’entitat en un comunicat. En concret, el nou pla de compra d’emergència farà adquisicions de “totes les categories d’actius elegibles”. Es preveu que el programa durarà fins a final d’any, però el consell de govern es reserva el dret de prorrogar-lo si considera que la “fase de crisi” del Covid-19 encara no ha conclòs.

Les adquisicions seran “flexibles” i no es distribuiran de forma regular al llarg del temps i l’espai. “Això permet fluctuacions en les distribucions del flux de compres en el temps, en els tipus d’actius i entre jurisdiccions”. Pel que fa als bons sobirans, el BCE mantindrà les quotes per països depenent del percentatge de capital que tinguen en l’entitat, tal com fa en altres programes de compra de bons.

També et pot interessar

stats