Barceló: “No volem tornar a una etapa de confinament total, però depén de nosaltres”

La consellera de Sanitat Universal ha fet una crida a la responsabilitat per a frenar la corba de contagis.

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, en la roda de premsa d'aquest dimarts
La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, en la roda de premsa d'aquest dimarts / À Punt NTC

“No volem tornar a una etapa de confinament total, però depén de nosaltres”. Així de contundent s’ha pronunciat la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, que ha insistit que l’eficàcia de les mesures per a controlar l’expansió de la pandèmia a la Comunitat Valenciana depén del compliment per part de la ciutadania.

Ana Barceló ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa a la Conselleria de Sanitat Universal, una compareixença que ha anunciat que mantindrà setmanalment per a donar resposta als dubtes de la ciutadania. Així, ha fet una crida a la responsabilitat individual i a la solidaritat dels valencians i les valencianes per a poder frenar la corba de contagis a la Comunitat Valenciana, en una jornada en què s’han notificat 2.341 positius per coronavirus, rècord des de l’inici de la pandèmia. “Per moltes mesures que posem en marxa, si no hi ha consciència social sobre el compliment, és difícil que tinguen èxit”, ha remarcat.

Sobre l’eficàcia de la nova normativa que va adoptar divendres passat el Consell, que limita l’aforament de l’activitat de l’hoteleria i dels comerços entre d’altres, la consellera ha explicat que es necessita un període de set dies per a analitzar la repercussió en la incidència acumulada de cada municipi. Tot i això, ha assegurat que les mesures que es van prendre amb antelació en els municipis d’Onda, Elx, Oriola i Guadassuar, han donat resultats i s’ha pogut contindre l’avanç del virus.

“Tenim capacitat per a ampliar els llits i 460 respiradors més”

En aquests moments, l’ocupació hospitalària de malalts de Covid-19 als centres sanitaris valencians és del 14,8% en planta i del 25,9% en les Unitats de Cures Intensives. Unes xifres que Barceló ha valorat com a altes però per davall de la mitjana a l’estat espanyol. A més, ha insistit que no li consta que hi haja pressió assistencial en les UCI de cap centre sanitari, com s’ha denunciat a l’Hospital d’Oriola.

Així, la titular valenciana de Sanitat ha afirmat que en cas que fora necessari, tots els hospitals tenen capacitat d’ampliar l’espai, fet que està contemplat en els seus plans de contingència. A més, ha explicat que es va fer una compra de 460 respiradors més. “Encara tenim molta capacitat de créixer”, ha manifestat.

A partir de les crítiques al pla de resposta de la Generalitat que es va anunciar dilluns i que permet la mobilitat del personal sanitari entre departaments de salut diferents, Barceló ha recordat que aquestes mesures només es posaran en marxa en cas que siga necessari. “La Conselleria ha de tindre tots els mitjans necessaris per a actuar segons els diferents escenaris que es puguen donar”.

També et pot interessar

stats