Barceló reclama autonomia al govern central per a avançar el toc de queda a les 20:00 hores

La titular de Sanitat Universal assegura que les autonomies tenen cada vegada menys marge per a frenar la pandèmia.

La titular de Sanitat Universal, Ana Barceló, en una imatge d'arxiu
La titular de Sanitat Universal, Ana Barceló, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, no renuncia a avançar el toc de queda a les 20 hores i insisteix a demanar el vistiplau del govern. Aquest dimecres la valenciana va ser una de les autonomies que va traslladar la petició a la comissió interterritorial de sanitat, però el Ministeri de Sanitat va descartar-la, entre altres motius perquè obligaria a modificar el decret de l'estat d'alarma, que estipula el toc de queda entre les 22 h i les 00 h. L'endemà de la reunió, Barceló ha tornat a reclamar la necessitat de disposar d’aquest mecanisme, durant una entrevista a Onda Cero.

La titular de Sanitat Universal lamenta que “cada vegada queda menys marge per a implantar noves mesures” contra l'avanç de la pandèmia i ha defés el recurs d'un toc de queda avançat a les 20 hores com “una mesura més”, que se sumaria a les noves restriccions que han entrat en vigor aquest dijous, les quals ha qualificat de “molt dures”. “Quasi estem en semiconfinament”, ha recordat Barceló, que ha advertit que si aquestes mesures s'esgoten i són insuficients necessitem tindre ja aquest marge” [el toc de queda].

S'han activat tots els plans de contingència

Pel que fa a l'empitjorament de la situació sanitària i a l'augment de la pressió assistencial consegüent –l'ocupació de llits per pacients Covid és del 38,60% i del 55,30% a les UCI–, la consellera ha recordat que Sanitat Universal ha activat tots els plans de contingència previstos, els quals inclouen augmentar els llits de pacients Covid crítics i aguts en tots els hospitals, suspendre les intervencions programades no urgents, derivar a la privada els casos urgents i no que admeten demora quan no poden assumir-se als centres públics i activar els hospitals de campanya de València i Alacant.

Els hospitals de campanya, més eficaços que l'hospital de pandèmies

Barceló ha defés la major eficàcia d'aquestes instal·lacions envers l'hospital específic per a pacients Covid que ha activat la Comunitat de Madrid, l'Isabel Zendal. Segons ha explicat, els hospitals de campanya valencians estan connectats amb el central en el mateix recinte, de tal manera que funcionen com un “apèndix”, i no ofereixen “cap risc per a traslladar a llits de crítics els pacients”. Per contra, l'hospital de Madrid està en “una illa” que obliga a traslladar les urgències en ambulàncies a altres centres, ha recordat.

També et pot interessar

stats