Barceló defensa al Senat un model de finançament que garantisca uns serveis públics “de qualitat”

La consellera de Sanitat lamenta el “temps que s’ha perdut” a reforçar les economies de les autonomies.

Compareixença d'Ana Barceló a la comissió general de les comunitats autònomes al Senat
Compareixença d'Ana Barceló a la comissió general de les comunitats autònomes al Senat / À Punt NTC

“Durant molt de temps hem deixat de debatre sobre allò fonamental, un model de finançament suficient per a les comunitats autònomes”. Així de contundent s’ha pronunciat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, durant la seua intervenció a la comissió general de les comunitats autònomes al Senat en què l’executiu espanyol i els governs autonòmics han expressat la seua posició sobre la gestió de la crisi causada pel coronavirus.

Barceló ha lamentat que s’ha perdut temps a reforçar les economies de les autonomies i ha insistit que si no hi ha un canvi en el model de finançament i es potencien els recursos dels diferents territoris, Espanya no avançarà cap un estat modern. “El model de finançament ha de garantir la prestació dels serveis públics de qualitat i ha d’enfortir els sistemes sanitaris”, ha valorat.

“Ningú estava preparat per a la pandèmia”

La consellera, que ha iniciat la seua intervenció sumant-se al record dels morts per coronavirus a Espanya i al reconeixement al personal sanitari, ha recalcat que “ningú estava preparat” per a la pandèmia de la Covid-19, “ni l’OMS, ni cap govern estatal ni autonòmic ni tampoc cap sistema sanitari”. En aquest sentit, ha afegit que tots han comés errors en la gestió de la crisi perquè “ningú pot dir que ha dut a terme una gestió impecable”.

No obstant això, ha considerat que el “l’error més gran és restar forces entre administracions” i dissoldre la capacitat de la política per a aconseguir un gran pacte per a eixir de la crisi. Així, ha posat l’exemple de l’acord que ha plantejat la Unió Europea amb la creació d’un fons de recuperació econòmica de reactivació o el que ha oferit el president de la Generalitat, Ximo Puig, al qual s’ha sumat l’oposició en un “exercici de lleialtat” que la consellera ha destacat.

D’altra banda, ha retret les intervencions d’altres representants autonòmics, sobre les quals ha assegurat que no s’ha d’anar ni amb presses ni amb retrets, sinó que s’ha de debatre “sobre els ciments d’un marc de convivència”.

Durant la seua intervenció, Barceló ha fet un recorregut per les accions del Consell quant a la gestió del coronavirus, de les que ha remarcat la instal·lació dels tres hospitals de campanya a València, Alacant i Castelló i l’arribada de 17 vols amb material de protecció sanitari.

També et pot interessar

stats