El Banc d’Espanya preveu una caiguda del PIB en el segon trimestre més elevada que fins al març

També la patronal CEOE eleva la previsió de caiguda del PIB fins al 12%, després que la setmana passada presentara prospeccions menys negatives.

El president del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, aquest dilluns
El president del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, aquest dilluns / Europa Press

El Banc d’Espanya preveu per al segon trimestre de l’any una caiguda del Producte Interior Brut (PIB) “sensiblement més elevada” a la reculada del 5,2% registrat en el primer, amb una caiguda d’entre el 6,6% i el 13,6% per al conjunt de l’any. Al mateix temps, augura un impacte de les mesures adoptades pel govern espanyol per a pal·liar la Covid-19 “potencialment elevat” però de “magnitud incerta”, que situarà el dèficit entre el 7% i l’11% del PIB i el deute públic entre el 110% i el 120% del PIB.

Per això, quan la situació torne a la normalitat, l’entitat bancària creu que hauria d’implementar-se un programa de consolidació fiscal a mitjà termini i de reformes estructurals que reduïsquen els desequilibris de l’economia i eleven el creixement potencial. A més, avisa que els impagaments de crèdit al consum es produiran abans que els de crèdits hipotecaris.

Així es desprén de l’Informe d’estabilitat financera, elaborat i publicat aquest dilluns per l’organisme supervisor, que recull les mateixes previsions de caiguda de PIB i augment de dèficit i deute públic a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid-19 que les publicades el passat 20 d’abril.

La CEOE també baixa les previsions

També la patronal espanyola ha revisat a la baixa les seues previsions econòmiques. El vicepresident de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Íñigo Fernández de Mesa, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa la previsió que el PIB espanyol caiga un 8% si la pandèmia es supera al tercer trimestre de l’any i es recupera en termes de mobilitat durant la segona part de l’any. La CEOE, no obstant això, considera que si hi ha un nou rebrot a la tardor, l’economia espanyola podria caure fins a un 12%.

La patronal havia fet a principi del passat mes d’abril una previsió per al PIB espanyol de 2020 d’una caiguda d’entre un 5% i un 9%.

La CEOE ha presentat l’estudi denominat Estratègia Espanya per a la recuperació de la crisi de la Covid-19. L’estudi també preveu una caiguda del 15,5% del PIB en un escenari advers, en el qual hi haja un nivell de paràlisi “molt més dur” i dificultats per trobar antivirals o les vacunes tarden a arribar.

També et pot interessar

stats