El Banc d’Espanya preveu que el PIB espanyol caurà entre un 6,6% i un 13,6% enguany

El dèficit públic podria situar-se entre el 7% i l’11% del PIB i la taxa d’atur entre el 18,3% i el 21,7%.

El Banc d’Espanya preveu que el PIB espanyol caurà entre un 6,6% i un 13,6% enguany
El Banc d’Espanya preveu que el PIB espanyol caurà entre un 6,6% i un 13,6% enguany

L’economia espanyola registrarà el 2020 una contracció “sense precedents en la història recent”, que superarà “amb escreix” la que es va produir en qualsevol dels anys de la crisi financera global, segons càlculs preliminars del Banc d’Espanya recollits en l’article “Escenaris macroeconòmics de referència per a l’economia espanyola després de la Covid-19” publicat aquest dilluns per la institució.

El Banc d’Espanya, utilitzant dues metodologies diferents, calcula que el producte interior brut (PIB) caurà enguany, de mitjana, entre un 6,6% i un 8,7% en el cas que el confinament de la població dure huit setmanes (el cas més probable, en la seua opinió) i del grau en què persistisca la pertorbació després de finalitzar l’estat d’alarma.

En el cas que l’estat d’alarma s’allargara fins a les 12 setmanes i no s’haguera arribat a la normalització de l’activitat al cap d’any, particularment en les branques lligades a hostaleria, restauració i oci, l’economia espanyola podria caure enguany fins a un 13,6%.

El dèficit públic a Espanya podria situar-se entre el 7% i l’11% del PIB, el deute públic entre el 110% i més del 120%, i la taxa d’atur entre el 18,3% i el 21,7%. La institució que governa Pablo Hernández de Cos calcula que el PIB creixerà el 2021 entre un 5,5% i un 8,5% i es recuperaria, així, una part important de l’activitat perduda enguany.

També et pot interessar

stats