La baixada en la incidència torna la Comunitat Valenciana a nivell 3 d'alerta

L'ocupació en UCI i l'elevada positivitat setmanal mantenen aquests dos indicadors encara en risc extrem.

La baixada en la incidència torna la Comunitat Valenciana a nivell 3 d'alerta
La baixada en la incidència torna la Comunitat Valenciana a nivell 3 d'alerta

El progressiu aplanament de la corba epidemiològica a la Comunitat Valenciana en els últims dies ha retornat el territori al nivell 3 d'alerta en el semàfor dissenyat pel Ministeri de Sanitat el passat mes d'octubre. Després d’algunes setmanes amb els indicadors de transmissió en registres que comportaven risc extrem, el grau màxim, la caiguda en la incidència de contagis ha fet que retornen a un nivell alt des d'aquest dilluns.

La Comunitat Valenciana és la quarta autonomia amb menor incidència de l'Estat. Segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat, presenta una incidència acumulada de 234,72 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, només per darrere de les illes Canàries, les Balears i Extremadura. La xifra està per davall del llindar de 250 que estableix el pas a risc extrem.

El govern espanyol va publicar el passat 22 d'octubre un document acordat amb les autonomies anomenat Actuacions de resposta coordinada per al control de transmissió de la Covid-19. El pla estableix quatre graus d'alerta (baix, mitjà, alt i extrem) amb unes mesures mínimes, proporcionals al nivell de risc que hi haja per a l'avanç del virus en cada comunitat autònoma i adaptables segons la situació epidemiològica de cadascuna. L’adscripció d’un territori a un nivell o un altre depén de la transmissió del virus i la capacitat assistencial a cada regió. Aquestes situacions es ponderen a partir d’un conjunt de valors (huit en cada situació) i segons una escala de risc de cinc estadis; de millor (nova normalitat) a pitjor (extrem).

Les xifres que dona el Ministeri de Sanitat a la Comunitat Valenciana en l’últim balanç són les següents:

INDICADORS DEL NIVELL DE TRANSMISSIÓ

Incidència acumulada de casos diagnosticats en 14 dies: 234,72 – Nivell de risc ALT (>150 i ≤ 250)

Incidència acumulada de casos diagnosticats en 7 dies: 80,44 – Nivell de risc ALT (>75 i ≤125)

Positivitat global de les proves de diagnòstic per setmana: 15,2% – Nivell de risc MOLT ALT (≥15%)

INDICADORS DELS SERVEIS ASSISTENCIALS

Ocupació de llits hospitalaris per pacients Covid: 12,23% – Nivell de risc ALT (>10% i ≤15%)

Ocupació de llits UCI per pacients Covid: 28,87% – Nivell de risc MOLT ALT (>25%)

La ubicació en el nivell d'alerta 3 la determina el fet que almenys dos indicadors del primer bloc i un del segon estan en nivell alt. La taxa de positivitat valenciana, del 15,2%, i l'ocupació en UCI (28,87%, dos punts per damunt de la mitjana estatal) són a hores d'ara els únics que continuen en nivell extrem, tot i que els registres estan en baixada si es comparen amb la setmana anterior. La pressió en les unitats de cures intensives, de fet, va assolir màxims en la segona onada el passat 24 de novembre, amb 299 pacients Covid ingressats.

Recomanacions del Ministeri de Sanitat

La proposta del Ministeri de Sanitat engloba aquesta llista de mesures per als territoris amb nivell d'alerta 3, tot i que la Generalitat té competències per a decidir quines noves mesures podrien entrar en vigor:

  • Limitació de les reunions a un màxim de 6 persones. Aquesta mesura va entrar en vigor dissabte passat per iniciativa pròpia de la Generalitat i malgrat estar en situació d'alerta 2.
  • Valoració de limitació d'horaris d'obertura fins a les 23:00 hores als establiments de serveis no essencials.
  • Valoració de la limitació d'entrades i eixides de l'àmbit territorial.
  • Soterraments, vetlatoris, casaments i batejos: un terç de l'aforament en espais tancats (màxim 10 persones), amb distància de seguretat. En espais oberts, el límit se situarà en 20 persones (amb garantia de distància de seguretat).
  • Bars i restaurants: reducció de l'aforament en terrassa al 75%, amb grups de clients separats, en taules amb un màxim de 6 persones. Limitació de l'hora d'admissió de clients a les 22:00 hores i tancament a les 23:00 hores. Valoració de prohibir el consum a l'interior o, si no, reduir l'aforament al màxim. Prohibició del consum a la barra (aquesta última mesura també va entrar en vigor dissabte passat, de la mà de la Generalitat).
  • Comerç: aforament limitat a un terç del total autoritzat, sempre que es puga garantir la distància de seguretat. Si no es pot garantir, l'aforament es limitarà a un client.
  • Centres esportius: limitació a un terç de l'aforament només si es pot garantir la distància de seguretat entre usuaris. Hauran de tancar si no es pot.
  • Suspensió de l'activitat en centres sociosanitaris i llars de jubilats si l'activitat no respon a causa justificada.

També et pot interessar