Ayuso aplicarà les noves restriccions a Madrid, però durà l'orde als tribunals

Els nous criteris pactats en el Consell Interterritorial de Salut són de "compliment obligat" en 48 hores, segons l'acord que publica el BOE.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, al ple de l'assemblea
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, al ple de l'assemblea / Chema Moya (Efe)

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, complirà “de manera estricta” l'orde del govern espanyol que suposa l'aplicació de noves restriccions a Madrid, però la portarà “als tribunals” per a “defendre els interessos legítims dels madrilenys”, segons ha anunciat en el ple de l'Assemblea de Madrid.

Ayuso ha negat que el govern autonòmic estiga en “rebel·lia” i ha explicat que acudirà a la justícia perquè les mesures “s'ajusten a la normativa i a la realitat” i siguen “objectives i justes”. I ha afegit que acatarà “totes les ordes” de l'executiu perquè no és “com els seus socis independentistes”.

El Ministeri de Sanitat i la majoria de les comunitats autònomes van acordar en el Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres nou mesures “d'obligat compliment” per a controlar l'expansió de la Covid-19. Entre aquestes hi ha la restricció de les entrades i eixides en municipis de més de 100.000 habitants amb més incidència de contagis i que afectarien sobretot els grans municipis de la Comunitat de Madrid, començant per la capital.

L'acord s’ha publicat aquest dijous en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i és de “compliment obligat” en 48 hores. El termini no compta des de la publicació sinó des de la notificació, la nit de dimecres, als governs autonòmics, segons han explicat fonts de l'executiu citades per Efe.

Mesures de "compliment obligat" en 48 hores

Els criteris per a aplicar aquestes mesures són: superar la taxa de 500 contagis de coronavirus per 100.000 habitants en 14 dies, amb un percentatge de positivitat en les proves diagnòstiques superior al 10% i una ocupació de llits en UCI per pacients de Covid-19 superior al 35%.

Segons Ayuso aquests indicadors “s'han estat cuinant durant tot el cap de setmana” i no són aplicables a Madrid, perquè segons explica pot “triplicar” la seua quantitat d'UCI. “Si s'aplica el criteri inventat [el d’incidència acumulada] per un comité d'experts inexistent, confinaran una vegada i una altra la Comunitat de Madrid”, ha agregat la presidenta, que interpreta l'orde com una decisió política. Segons Ayuso a l'esquerra “això els és igual” perquè “d'economia i d'ocupació no saben absolutament res”.

Ayuso ha al·legat, així mateix, que estava en la línia del “diàleg i el consens” amb l'executiu espanyol fins que va aparéixer “una orde escrita en una rajola intentant que ningú entenga res” i que “de manera alegal ara ja està publicada en el BOE”.

Amb l'anunci de recórrer contra l’orde als tribunals, l'executiu madrileny manté el pols amb el govern espanyol, malgrat que aquest dimarts en la reunió del Grup Covid-19 les dues administracions havien aconseguit un principi d'acord per a tractar de contindre l'expansió del coronavirus. Aquest es va traslladar al Consell Interterritorial, on finalment la Comunitat de Madrid va votar en contra dels criteris, com també Catalunya, Andalusia, Galícia, Múrcia i Ceuta.

També et pot interessar

stats