Les autoritats sanitàries del Regne Unit consideren que han superat el pic de la tercera onada

Un contingent militar alemany es desplaça a Portugal per a alleujar la pressió hospitalària a les UCI.

Sanitaris militars alemanys amb equipament mèdica aterren a l'aeroport de Lisboa
Sanitaris militars alemanys amb equipament mèdica aterren a l'aeroport de Lisboa / Pedro Nunes (Reuters)

El Regne Unit ha superat els 10 milions de persones que han rebut almenys la primera dosi d'una vacuna contra el coronavirus, en un moment en què la pandèmia comença a donar "signes d'esperança", tot i els nivells de contagi "encara elevats", segons ha explicat el primer ministre Boris Johnson.

El govern britànic ha informat de 19.202 contagis, tres mil més que el dia anterior, i de 1.322 morts per coronavirus. Tanmateix en els últims set dies el nivell de noves infeccions s'ha reduït un 25,1%, les morts un 13,4% i ha començat a descendir l'ocupació als hospitals britànics. A partir d'aquestes dades, el conseller mèdic per a Anglaterra, Chris Whitty, ha assegurat que el Regne Unit ha superat el pic de la tercera onada de la pandèmia. Tot i això, les autoritats sanitàries han advertit que encara és prompte per a alleugerar-ne les restriccions.

L'evolució favorable del coronavirus a Gran Bretanya contrasta amb la situació de Portugal, on la pandèmia continua fora de control i els contagis per les noves variants del virus estan augmentant entre un 70 i un 90% cada setmana. La preocupació per aquestes mutacions ha portat Suècia a exigir des de dissabte un test negatiu amb 48 hores d'antelació per a poder entrar al país.

26 militars alemanys reforcen les UCI de Portugal

Imputable o no a les noves variants del virus, la realitat és que la tercera onada de Covid-19 ha ultrapassat la capacitat sanitària de Portugal. Un contingent militar alemany, expert en vigilància intensiva, s'ha desplaçat a Lisboa per a ajudar a alleujar la pressió hospitalària dels pacients crítics de coronavirus al país. La capital ha registrat la xifra rècord de 877 pacients amb Covid-19 a les UCI, tenint en compte que la capacitat total de l'Estat és de 1.320 llits, que els experts demanen ampliar almenys a 1.500. Els 26 soldats sanitaris alemanys, que són experts en medicina intensiva, s'instal·laran a l'Hospital da Luz, a la capital portuguesa. L'avió militar que els ha dut des de Berlín també ha descarregat a Portugal 50 respiradors i 150 bombes d'extracció.

Portugal, que es troba en confinament i amb la frontera terrestre tancada, va iniciar aquest dimecres una nova etapa del procés de vacunació, i va començar a administrar dosis de la vacuna a majors de 80 anys que no estan en residències i a majors de 50 amb patologies de risc en centres de salut. La campanya no ha estat exempta de controvèrsia, després de detectar-se diverses irregularitats que han portat a la dimissió del coordinador del pla estatal de vacunació, Francisco Ramos.

400.000 persones ja han rebut almenys la primera dosi al país ꟷque té 10 milions d'habitantsꟷ entre professionals mèdics, usuaris i treballadors de residències de majors, que van ser els prioritaris en la primera fase.

També et pot interessar

stats