Els autònoms podran continuar treballant encara que no siguen activitat essencial

Un aclariment publicat en el BOE explica que queden fora de l'àmbit d'aplicació perquè no poden acollir-se al permís retribuït recuperable.

Els treballadors per compte propi poden continuar treballant malgrat l'enduriment de l'estat d'alarma
Els treballadors per compte propi poden continuar treballant malgrat l'enduriment de l'estat d'alarma / À Punt NTC

El govern d'Espanya ha publicat aquest matinada una edició extraordinària del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) en el qual concreta que els autònoms i autònomes poden continuar treballant malgrat l'enduriment de l'estat d'alarma, després que el decret sobre quines activitats són considerades essencials deixara fora aquest col·lectiu.

La raó per la qual els treballadors per compte propi queden fora de l'àmbit d'aplicació, a pesar de l'enduriment de l'estat d'alarma, és que no són assalariats i no podran acollir-se al permís retribuït recuperable. No treballen per compte alié, i com que no podran recuperar les hores ni els cobraments, poden seguir amb l'activitat laboral. Això sí, si tenen treballadors assalariats, ells sí que hauran de parar la faena.

Les activitats de representació sindical i patronal tampoc estan afectades

A més, aquest BOE extraordinari deixa clar que l'activitat de sindicats i patronals en matèria de representació també és considerada fonamental, una cosa que no era palesa en el primer decret. Això és així perquè els sindicats i patronals són els encarregats de negociar tots els ERTO que estan en marxa. L'objectiu, segons indica el BOE, és garantir l'assistència i assessorament a persones treballadores i ocupadors.

Declaració responsable

En aquesta edició extraordinària del BOE s'inclou també un model de declaració responsable que cada empresari ha de firmar perquè el seu personal puga anar a treballar per considerar-se activitat essencial. Aquest document podrà descarregar-se del web oficial del BOE, i una vegada firmat, el treballador o treballadora podrà presentar-lo en els trajectes des del seu domicili i el seu lloc de treball.

També et pot interessar

stats