Augmenta la preocupació a Xàtiva i Canals per la propagació descontrolada del virus

Sanitat Universal descarta per ara confinar cap municipi i diu que l'hospital de la Costera està responent al repunt de casos.

La consellera Barceló ha visitat aquest dilluns l'hospital de Xàtiva
La consellera Barceló ha visitat aquest dilluns l'hospital de Xàtiva / À Punt

La situació epidemiològica en alguns municipis de la Costera, on la propagació del virus s'ha accelerat de manera descontrolada després del pont de la Puríssima, està alçant les alertes de les autoritats sanitàries, que s'han desplaçat aquest dilluns a punts de la comarca per a avaluar l'escenari. La incidència és desigual a les poblacions que integren el Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent, però preocupen especialment Xàtiva i Canals, els dos nuclis amb incidències més elevades.

A Xàtiva, la incidència acumulada de les últimes dues setmanes s'ha disparat fins a 722 casos per cada 100.000 habitants, quan fa set dies era de 479. Els contagis no paren de créixer i s'han accelerat significativament en el mes de desembre, just després que l'Ajuntament alçara les mesures restrictives que havia decretat per a contindre la Covid-19 a finals d'octubre. L'empitjorament de la pandèmia ha obligat el govern local a reintroduir noves restriccions, que entraren en vigor a partir del 17 de desembre. Entre d'altres, s'han tancat quasi totes les instal·lacions municipals (també el castell), així com les esportives, i s'han suspés activitats culturals i turístiques.

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, s'ha reunit amb l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, per a analitzar l'escenari i posteriorment ha visitat l'hospital Lluís Alcanyís, que dona cobertura a tota la comarca de la Costera. Barceló ha assegurat que l'equip directiu li ha traslladat que el centre està responent al que ja ha descrit com la "tercera onada" de la pandèmia. Segons ha explicat, la part més complicada se l'està emportant la unitat de cures intensives (UCI), on el 50% dels llits estan ocupats per pacients Covid. En planta, l'ocupació és del 30%.

Canals triplica els casos

Més que Xàtiva preocupa Canals, un municipi proper de més de 13.000 habitants i on en només una setmana s'han multiplicat per tres els casos. La incidència acumulada dels últims catorze dies supera els 1.200 casos per cada 100.000 habitants. Una situació realment "alarmant", han confirmat les autoritats sanitàries, tot i que de moment no es planteja cap confinament perimetral. Fins allà s'ha desplaçat aquest dilluns la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, per a estudiar juntament amb l'alcalde de Canals la situació epidemiològica de la localitat i visitar, posteriorment, el centre de salut.

El perfil de les persones afectades revela a les autoritats les causes del sobtat repunt de casos: són joves d'entre 20 i 29 anys, i els progenitors (que ronden la cinquantena). Situen en l'origen del contagi una festa que va haver el passat 7 de desembre, durant el pont de la Puríssima, per a celebrar la instal·lació de la tradicional foguera amb què es commemora cada any les festes patronals en honor de Sant Antoni Abat, tot i que aquest 2020 no s'ha fet. Una irresponsabilitat que obligarà l'Ajuntament a extremar la vigilància i les mesures preventives davant la Covid-19 en els dies vinents.

Des de la Conselleria de Sanitat Universal descarten, per ara, recórrer al confinament perimetral d'aquest ni cap altre municipi del territori, i es remeten a les restriccions que s'han aprovat des d'aquest dilluns per a tota la Comunitat Valenciana perquè són "molt dures" i "suficients". Tot i això, Barceló ha deixat la porta oberta a endurir-les els pròxims dies, en funció de com evolucione la pandèmia durant aquesta setmana. A més, ha insistit que el fonamental ara és evitar aglomeracions i desplaçaments.

També et pot interessar

stats