AstraZeneca: la vacuna estarà en fase avançada de distribució al març

La farmacèutica afirma que a principis de 2021 tindrà uns tres milions de dosis preparades, però que serà difícil repartir-les.

AstraZeneca: la vacuna estarà en fase avançada de distribució al març
AstraZeneca: la vacuna estarà en fase avançada de distribució al març
02 de novembre 2020 - 11:01

El director de l'àrea de Recerca i Desenvolupament d'Oncologia de l'empresa farmacèutica AstraZeneca, Josep Baselga, ha dit aquest dilluns que "a finals del primer trimestre de l'any que ve, si tot va bé, les vacunes estaran en una fase avançada de distribució". En declaracions a RAC1, Baselga ha indicat que AstraZeneca, en col·laboració amb la Universitat d'Oxford, calcula que a principis de 2021 tindrà uns tres mil milions de dosis de vacunes que confia que siguen efectives.

Allò més "complicat" serà dissenyar com repartir-les a causa de la forta demanda que hi haurà, per la qual cosa ha calculat que a "finals del primer trimestre" del 2021, les vacunes, en cas que siguen efectives, podrien estar en "fase avançada de distribució".

AstraZeneca espera que abans de finals d'any "una, dos o tres" de les quatre vacunes amb què està experimentant comencen a donar "resultats". En el cas de les vacunes d'aquesta empresa, la previsió és que s'apliquen dues dosis, la segona 28 dies després de la primera. Segons ha informat Baselga, ara mateix a tot el món es treballa amb 175 vacunes diferents, 35 de les quals es testen en assajos clínics amb malalts i 10 estan en la fase final de verificació. Entre elles es troba la d'AstraZeneca i Oxford i de la qual la Unió Europea ha adquirit almenys 300 milions de dosis (Espanya ha pactat 30 milions de dosis).

Vacuna, però també tractament per als malalts

No obstant això, ha subratllat que "la vacuna ajudarà, però no és l'única solució", i ha apuntat que AstraZeneca també està desenvolupant un tractament d’"anticossos monoclonals", amb el qual s'aplicarien anticossos de persones que han passat el virus a potencials malalts. Hi ha 16 d'aquests tractaments en desenvolupament i un que especialment "és boníssim".

Amb tot, Baselga s'ha mostrat confiat que després d'un hivern que serà "horrorós", el pròxim estiu siga "relativament normal", al mateix temps que ha manifestat que no s'ha d'obligar a vacunar-se a qui no ho vulga, perquè al seu parer ha de prevaldre "un principi de llibertat individual que és innegable".

També et pot interessar

stats