AstraZeneca desmenteix que vaja a reduir a la meitat les entregues a la UE

Una exclusiva de Reuters indica que la farmacèutica entregarà menys de 90 de les 180 milions de dosis pactades a finals de juny.

Una infermera italiana mostra un vial de la vacuna d'AstraZeneca
Una infermera italiana mostra un vial de la vacuna d'AstraZeneca / Remo Casilli (Reuters)

Les previsions d'aconseguir la immunitat de grup a l'estiu, amb el 70% de la població europea immunitzada podrien complicar-se. Una vegada més. AstraZeneca, la farmacèutica que ha desenvolupat amb la Universitat d'Oxford una de les tres vacunes aprovades a la Unió Europea hauria informat Brussel·les que podrà subministrar menys de 90 milions de dosis en el segon trimestre de l'any, la meitat de les 180 milions pactades. La informació l'ha avançada en exclusiva l'Agència Reuters, que cita com a font un alt funcionari comunitari.

AstraZeneca ja va advertir a la UE al gener que no podria complir els compromisos del primer trimestre per problemes de producció. Un retards que no ha sigut capaç de resoldre. L’exclusiva de Reuters quantifica ara aquest incompliment en 50 milions de dosis menys fins a març, sobre les 90 milions pactades. La farmacèutica també havia de lliurar 30 milions de dosis més a les acaballes de 2020, una entrega que en aquest cas no es va efectuar perquè la vacuna no estava aprovada.

Així les coses i segons els càlculs de Reuters el subministrament total d'AstraZeneca a la UE podria quedar-se en 130 milions de dosis a finals de juny, molt per davall dels 300 milions que ha contractat amb els 27.

AstraZeneca desmenteix els retards

AstraZeneca ha desmentit la informació i en una cadena de comunicats ha assegurat que "aspira" a complir amb les previsions d'entrega, que en el cas d'Espanya s'ha de materialitzar en 4,2 milions de dosis fins al març. La farmacèutica ha avançat que la meitat de les dosis les proporcionaran les plantes de l'empresa a la UE, i que la resta provindrà de la seua xarxa de subministrament internacional.

Els dubtes sobre la capacitat de producció d'AstraZeneca es projecten novament sobre els terminis de la campanya de vacunació. El primer carregament de la farmacèutica anglo-sueca va arribar a principis de febrer a Espanya. Des d'aleshores l'Estat ha rebut 418.000 dosis, de les quals se n'han inoculat 141.258. S'està administrant el preparat al personal sanitari, sociosanitari i als i les grans dependents menors de 55 anys, ja que les autoritats sanitàries europees no han avalat encara l'eficàcia d'aquest fàrmac en persones de més edat. En la pròxima fase de vacunació el Ministeri de Sanitat preveu inocular el preparat d'AstraZeneca als professionals públics de serveis especials, com docents, bombers, forces de seguretat i personal de Protecció Civil.

Brussel·les creu que si AstraZeneca augmenta la seva producció en el tercer trimestre, la UE podria acostar-se a l'objectiu, però les autoritats europees ho dubten, segons l'alt funcionari que cita Reuters. Un document intern del ministeri de salut alemany del 22 de febrer anticipava que la farmacèutica no resoldria aquests retards fins entrat el mes de setembre.

També et pot interessar

stats