Ascer adverteix d’una caiguda d’un 71% la demanda de taulells, la més gran fins ara

La patronal denuncia que la facturació està “greument afectada” i demana liquiditat al govern per a afrontar la crisi del coronavirus.

El sector ceràmic va facturar al 2019 prop de 3.740 milions d’euros
El sector ceràmic va facturar al 2019 prop de 3.740 milions d’euros / Arxiu

L’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer) ha assegurat que la caiguda de la demanda s’aguditza en les empreses ceràmiques concentrades a les comarques del nord. Les comandes han caigut un 71% durant la setmana passada, corresponent a un descens del 84% al mercat espanyol i un 60% a les vendes internacionals.

La patronal ha subratllat que aquestes dades situen la indústria en una situació de “crisi seriosa”, i que “només és el principi”. Es tracta de la major caiguda de comandes que tenen registrada, segons ha apuntat.

Així mateix, ha assenyalat que la facturació del sector també s’ha vist “greument afectada”, amb unes caigudes similars, tant en el mercat nacional com en el de l’exportació, ja que la propagació de la Covid-19 està impactant greument en les economies. Les mesures de contingència han causat una paralització de la demanda que serà “molt difícil” de recuperar en els principals mercats com la UE, els EUA i Espanya.

Es preveu una llarga etapa amb dificultats

Encara que la indústria taulellera va poder encendre els forns a partir del 10 d’abril, la represa de l’activitat serà “molt lenta” i només s’activarà en un mitjà termini. A curt termini s’espera que la demanda continue baixant i, una vegada passe el pitjor, un creixement molt lent, la qual cosa “porta a una llarga etapa amb moltes dificultats per a les empreses”, han assegurat.

La patronal considera que, encara que des del govern s’han pres algunes mesures econòmiques, la necessitat de liquiditat és “urgent” per a “sobreviure i poder reconduir l’activitat progressivament sense que el teixit productiu i social quede greument perjudicat”.

El sector va facturar al 2019 prop de 3.740 milions d’euros, dels quals el 75% va correspondre a les vendes en mercats internacionals i l’altre 25%, al mercat espanyol.

També et pot interessar

stats