Com arribaran les primeres vacunes a la Comunitat Valenciana

Sanitat ultima els detalls per a rebre les primeres 200.000 dosis que eixiran de Brussel·les.

VÍDEO | Com arribaran les primeres vacunes a la Comunitat Valenciana

Tot apunta que el calendari s'avança. L'Agència Europea del Medicament podria autoritzar la vacuna de Pfizer el pròxim 21 de desembre. A partir d'aquest moment la maquinària de distribució es posa en marxa, i a Espanya podria administrar-se en les pròximes setmanes.

Amb 13.000 punts de vacunació repartits per tot l’Estat, el president del govern, Pedro Sánchez, garanteix que estem preparats per a iniciar la vacunació amb antelació.

Per la seua part, la Conselleria de Sanitat ultima els detalls per a rebre les primeres 200.000 dosis que eixiran de Brussel·les cap a la Comunitat Valenciana, i que es repartiran a tots els departaments de salut.

Segons la farmacèutica Pfizer, les vacunes arribaran en contenedors tèrmics del tamany d'una maleta, a menys 70 graus i seran rastrejades en tot moment a través d’un sensor GPS que enviarà informació sobre la ubicació de les dosis i la temperatura de conservació.

Els contenedors poden transportar un mínim de 195 vials i un màxim de 975, i pesen uns 35kg a la màxima capacitat.

Com arribaran les primeres vacunes a la Comunitat Valenciana / Marta Galindo (À Punt NTC)

Una vegada arriben les vacunes als punts d'administració hi ha tres opcions d’emmagatzematge. Congeladors a temperatura ultra baixa, que poden allargar la vida útil del fàrmac fins a 6 mesos; utilitzar els contenidors de Pzifer, en els quals arriben les vacunes, de forma temporal i com a màxim durant trenta dies; o refrigerar les vacunes entre 2 °C i 8 °C durant un màxim de cinc dies.

La Conselleria de Sanitat ja ha inventariat tots els ultracongeladors disponibles i ultima la compra de més aparells per a proveir els hospitals de referència.

Una vegada s'administren les dosis, la vigilància serà constant i es posarà en marxa “un mecanisme de farmacovigilància especial, ja que es tracta d’una vacuna nova destinada a un nombre molt elevat de persones, i que s’administra en un període de temps molt curt”, afirma César Hernández, cap del Comité de Medicaments d'Ús Humà de l'Agència Espanyola del Medicament.

Pel que fa als grups de vacunació, per ara, les persones al·lèrgiques no rebran cap dosi. També cal esperar a veure què decideixen les autoritats sanitàries sobre aquelles persones que ja s'han contagiat del virus. Una condició que no suposa un risc per a César Hernández, que considera que “seria simplement una dosi addicional que augmentaria els anticossos”.

Aquest dijous és reuneix a la Conselleria de Sanitat el grup de vacunació que dissenya el pla per a ultimar els detalls de la recepció i l’administració d’aquestes primeres vacunes. Es tracta de la campanya de vacunació més massiva que s'ha fet fins ara.

També et pot interessar

stats