Arriba al Consell de Ministres el pla de reconstrucció d’Iglesias que aposta per una major pressió fiscal

La proposta de recuperació socioeconòmica recull un pla de transició verda, amb iniciatives de reindustrialització sostenibles.

Una dona amb mascareta passa per davant d’un comerç tancat
Una dona amb mascareta passa per davant d’un comerç tancat / Brais Lorenzo (Efe)

El govern estudia aquest dimarts, en el Consell de Ministres, el pla de reconstrucció que aporta el vicepresident segon de l’executiu, Pablo Iglesias, i que contempla un augment de la capacitat recaptadora del sistema fiscal, així com un sistema estatal de cures i el reforç de la sanitat pública i els drets laborals.

La proposta que elevarà Iglesias al Consell de Ministres aposta per “polítiques redistributives” en el desenvolupament econòmic d’Espanya per a lluitar contra la pobresa i la desigualtat.

Un altre dels aspectes que preveu el pla de reconstrucció és un pla de transició verda, que Iglesias presentarà dimecres en l’ONU, i que recull l’informe de progrés sobre la implementació de l’Agenda 2030. El text proposa assentar la “reconstrucció” en mesures per al desenvolupament de l’Agenda 2030.

La universalització de l’educació de 0 a 3 anys, una “reindustrialització verda”, l’impuls de la progressivitat fiscal i l’augment de la capacitat recaptatòria per a finançar la despesa social són algunes de les grans idees que recull el pla.

Defensa les mesures preses

El document també reivindica algunes de les mesures preses per l’executiu, com el reforç de la sanitat pública, els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO, la pujada del salari mínim, l’aprovació de l’ingrés mínim vital, la llei de llibertat sexual o l’avantprojecte de llei de canvi climàtic i transició energètica.

Alerta, a més, que la crisi agreujarà la precarietat laboral, la desigualtat i la bretxa salarial entre homes i dones, i de la reculada del PIB, que comportarà una forta destrucció d’ocupació. El text conclou que són necessàries més mesures, especialment polítiques públiques de protecció social i millorar els instruments de redistribució social de la riquesa.

També et pot interessar

stats