ArcelorMittal presenta un ERTO per causa objectiva

Aquest tipus d’expedient no necessita negociació amb els representants dels treballadors.

L’empresa siderúrgica ArcelorMittal a Sagunt
L’empresa siderúrgica ArcelorMittal a Sagunt / ÀP

La direcció de la multinacional ArcelorMittal ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació per causa econòmica i productiva, segons han informat a À Punt Mèdia fonts sindicals. Aquest tipus d’ERTO no necessita un acord amb la representació social, ni requereix l’autorització de l’autoritat laboral, que sí que es necessita en un ERTO de força major. La mesura afectarà la planta que la companyia té a Sagunt, al Camp de Morvedre, que dona treball a més de 700 persones. A tot Espanya, la plantilla supera les 8.000 persones.

Els sindicats analitzaran ara la documentació justificativa que ha lliurat l’empresa aquest dimarts en reunió telemàtica i es reserven “les accions legals i sindicals que calguen”. Aquesta decisió d’ArcelorMittal arriba després que l’administració rebutjara l’ERTO de força major que va presentar arran de l’estat d’alarma per la Covid-19.

La direcció ha manifestat que en aquest nou ERTO no complementarà el salari ni assumirà cap contraprestació econòmica. Cal recordar que hi ha un ERTO vigent, acordat amb els sindicats l’any 2009, que sí que complementa el sou dels afectats. La companyia el dona “per amortitzat” en considerar-lo “inadequat per a aquesta situació” generada pel coronavirus.

Segons les fonts sindicals, l’empresa també al·lega per a presentar aquest nou ERTO “l’excessiu cost de la factura elèctrica per a empreses electrointensives” a Espanya.

Des de CCOO han manifestat “el més absolut rebuig a la postura hipòcrita i vergonyant de la direcció de l’empresa, la mateixa que en el període 2016-2018 va incrementar els seus salaris un 20%, mentre que els sous de la resta de la plantilla pujaven escassament un 1,6%”.

CCOO considera que la direcció d’ArcelorMittal “vol aprofitar la situació actual provocada per la Covid-19 per a realitzar un ajust laboral i salarial sense precedents” que, segons afirmen, “busca tapar la ineficàcia en la gestió”.

També et pot interessar

stats