Aragó, Astúries i el País Basc anuncien el tancament perimetral

Les autonomies endureixen les mesures per tractar de frenar la corba creixent de la pandèmia.

Agents de la Policia en un control instal·lat a l'entrada a la capital asturiana per l'autopista A-66.
Agents de la Policia en un control instal·lat a l'entrada a la capital asturiana per l'autopista A-66. / Alberto Morante (EFE)

Les comunitats autònomes estan endurint les mesures amb què tracten de frenar la pandèmia. Si fa uns dies van ser Navarra i La Rioja les que van decretar el tancament perimetral davant del creixement dels contagis, aquest dilluns han sigut Astúries, Aragó i el País Basc les que han anunciat que seguiran aquest camí. També Catalunya, encara que de moment sols s'està plantejant el confinament durant els caps de setmana.

El president d'Aragó, Javier Lambán, ha informat aquest dilluns que la comunitat quedarà confinada en tot el perímetre a partir de la pròxima matinada, de manera que no es podrà eixir ni entrar, "excepte per causes estrictament justificades". Lambán ha explicat que Aragó està en nivell 3 d'alerta, el més restrictiu, per la qual cosa el tancament de fronteres és el més aconsellable. La mesura s'aplicarà en principi fins al 9 de novembre.

Per la seua banda, el president d'Astúries, Adrián Barbón, plantejarà aquesta vesprada en el comité de crisi de la Covid-19 el tancament perimetral de tot Astúries, després que divendres passat ja s'establí aquesta mesura per a les tres principals ciutats de la comunitat autònoma, Oviedo, Gijón i Avilés. Barbón va ser la setmana passada un dels primers presidents autonòmics a sol·licitar al govern central que es decretara l'estat d'alarma per a dotar les comunitats autònomes de les garanties jurídiques necessàries per a establir noves restriccions que ajuden a contindre la segona onada de la pandèmia. Divendres passat, el Principat d'Astúries va decretar el tancament perimetral de les tres principals ciutats asturianes i va ordenar la clausura de tota l'activitat comercial a les 22:00 hores i de l'hoteleria, a les 23:00.

L’últim a anunciar el confinament perimetral ha sigut el País Basc, que tancarà la comunitat autònoma i els municipis a partir de les 6:00 hores d’aquest dimarts. D’aquesta manera, la ciutadania només podrà eixir de la localitat de residència per causes justificades. L'anunci de les restriccions es dona el dia en què s'ha sabut que Euskadi ha entrat en zona roja després de superar la taxa acumulada en 14 dies de 500 casos de Covid-19 per 100.000 habitants.

I a Madrid, davant de la proximitat del pont de Tots Sants, el govern autonòmic sospesa el tancament de fronteres "basant-se en criteris sanitaris" i després que els experts en salut pública i de la Conselleria de Sanitat li proposen a la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, les mesures que cal adoptar.

També et pot interessar

stats