Aquestes són les excepcions a la limitació de les reunions socials i el confinament de les grans ciutats

El DOGV publica les noves restriccions del Consell per a frenar la corba, que estaran vigents almenys fins al 15 de febrer.

Diverses persones segudes en un parc de València
Diverses persones segudes en un parc de València / Manuel Bruque (Efe)

El decret que regula les noves restriccions acordades pel govern valencià per a intentar frenar l'avanç de la pandèmia a la Comunitat Valenciana s'ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) a primera hora d'aquest dilluns. Des d'aleshores, les reunions socials en domicilis queden limitades al nucli de convivència i només es permetrà trobar-se amb un altra persona que no ho siga en espais públics. A més, durant els caps de setmana i els dies festius les quinze grans ciutats valencianes, que tenen més de 50.000 habitants, estaran tancades perimetralment. No es podrà eixir-ne ni entrar-hi sense causa justificada, una mesura que afecta vora 2,3 milions de persones, la meitat de la població valenciana.

En el text del decret, signat pel president, Ximo Puig, es justifiquen les mesures per “l'extrema gravetat de la situació epidemiològica”, tant pel volum de contagis com per la pressió que ofega el sistema sanitari i que deixa unes xifres d'ocupació hospitalària i en unitats de cures intensives (UCI) de pacients Covid mai vistos des que va començar la crisi del coronavirus. La nova bateria de restriccions s'afegeix ara al tancament de la restauració i a la reducció d'horaris i aforaments en comerços i estaran vigents, almenys, fins al 15 de febrer. Repassem els detalls i quines restriccions hi ha.

Setge a les reunions socials

La Generalitat s'ha marcat l'objectiu de “reduïr al màxim possible” els contactes socials fora de la unitat de convivència en una setmana que es perfila clau en la lluita contra la pandèmia. El president Puig ja va justificar la mesura aquest diumenge en el fet que la majoria de contagis de l'últim mes s'estan produint en trobades amb familiars i amics.

Des d'aquest mateix dilluns tota reunió que no siga de persones convivents està prohibida en qualsevol espai privat, mentre que en espais d'ús públic (tancats o a l'aire lliure) queden limitades a un nombre màxim de dos (sempre que no pertanyen al mateix nucli de convivència). El decret de Presidència preveu algunes excepcions a aquesta norma:

 • Activitats no professionals de criança i cures, així com l'atenció i acompanyament a persones menors d’edat, majors, en situació de dependència, amb diversitat funcional o especialment vulnerables.
 • La convivència alterna de fills i filles amb progenitors o progenitores que visquen en domicilis diferents.
 • L’acolliment familiar de persones menors d’edat.
 • Es permet la reunió de persones amb vincle matrimonial o de parella que residisquen en domicilis diferents.
 • A les persones que viuen soles excepcionalment se'ls permetrà formar part d’un altre únic grup de convivència, amb la qual cosa es formaria una unitat de convivència ampliada. Cadascun d'aquests grups només podrà integrar una única persona que visca a soles qui, alhora, només podrà participar exclusivament en una unitat de convivència ampliada, la mateixa durant tot el període en què la mesura estiga vigent.
 • Les activitats laborals, institucionals, de transport i les dels centres docents que imparteixen ensenyaments reglats (infantil, primària, secundària, batxillerat, formació professional, idiomes, universitats, persones adultes...) estan excloses de la limitació. També ho estan aquelles activitats per a les quals s’estableixen mesures específiques en la normativa aplicable.

Quinze ciutats tancades perimetralment

El govern valencià ha prorrogat durant 21 dies, fins al 15 de febrer, el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana, que està en vigor des del 30 d'octubre i restringeix les entrades i eixides no justificades del territori. Addicionalment, ha decretat que des d'aquest divendres a les 15:00 hores i durant els caps de setmana i els festius, el veïnat de les quinze ciutats més poblades (de més de 50.000 habitants) estarà confinat perimetralment. Són: València, Alacant, Elx, Castelló, Torrevella, Torrent, Oriola, Gandia, Paterna, Benidorm, Sagunt, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig, la conurbació d'Elda-Petrer i Vila-real.

Així, no es podrà eixir del terme municipal ni entrar-hi sense una causa justificada fins al dilluns a les 6 del matí. En cas d'un festiu entre setmana, la limitació estarà vigent des de les 15:00 hores de la vespra a les 6:00 hores de l'endemà. Les excepcions que es preveuen per a aquesta mesura són les mateixes decretades per al tancament perimetral autonòmic. Així, es pot transitar amb normalitat per la ciutat, però no desplaçar-se a altres municipis, llevat d'algunes excepcions com ara:

 • Retorn al lloc de residència habitual o familiar.
 • Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
 • Assistència i cura de majors, menors, persones dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
 • Compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals.
 • Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d’educació infantil.
 • Exàmens o proves oficials inajornables.
 • Desplaçament a entitats financeres, d’assegurances o gasolineres de territoris limítrofs.
 • Requeriments d’òrgans públics, judicials o notarials.
 • Renovacions de permisos i documentació oficial (DNI, permís de circulació d’automòbils, etc.)
 • Tràmits administratius inajornables.
 • Causa de força major, situació de necessitat o circumstàncies “de naturalesa anàloga” que estigen justificades i “degudament acreditades”.

També et pot interessar