Anglaterra avisa: el confinament es pot prolongar més enllà del 2 de desembre

El príncep Guillem va donar positiu en Covid-19 a l'abril i ho va mantindre en secret per a evitar alarmar la població.

Un comprador en l'aparcament d'un supermercat a Leicester, després de l'anunci d'un nou confinament
Un comprador en l'aparcament d'un supermercat a Leicester, després de l'anunci d'un nou confinament / Joe Giddens (Europa Press)

El govern britànic podria prolongar el confinament d'un mes que entrarà en vigor aquest dijous si les dades sobre la taxa d'infecció no han millorat prou, segons ha anunciat el ministre de Gabinet, Michael Gove. “El confinament podria estendre's, però si la taxa d'infecció nacional baixa, podríem reduir les mesures tant nacionalment com regionalment”, ha assenyalat Gove en una entrevista en el canal Sky News.

El primer ministre, Boris Johnson, va anunciar aquest dissabte un confinament nacional per a Anglaterra d'un mes de duració, des de dijous que ve fins al 2 de desembre, a causa de les alarmants dades de la pandèmia. Aquesta mesura, que posa fi a l'estratègia de restriccions locals, suposarà el tancament obligatori dels comerços i dels negocis no essencials, així com de tota l'hoteleria, encara que les escoles i les universitats continuaran obertes.

Gove ha defés la decisió anunciada per Johnson. “Amb un virus tan maligne i amb una capacitat d'estendre's tan ràpidament, seria estúpid predir amb absoluta certesa el que succeirà d'ací a quatre setmanes, quan en les últimes dues setmanes ha crescut la taxa”, ha afegit.

El comité científic que assessora l'executiu ja havia advertit fa diverses setmanes que era necessari un confinament “curt” per a detindre el creixement dels contagis. Gove ha subratllat que l'“opció nuclear” del tancament era l'última que el govern considerava, però que era “necessària per a salvar el NHS (sistema sanitari públic)”. “Si no arribem a fer res, la primera setmana de desembre el NHS estaria ple, les conseqüències serien impossibles d'imaginar. La situació és pitjor del que ningú esperava”, ha avisat.

Per la seua banda, el líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, ha donat suport a aquest diumenge la mesura de confinar el país durant un mes, encara que va recordar que ell ja havia instat Johnson a decretar un tancament per a “curtcircuitar” la transmissió fa tres setmanes, aprofitant les vacances escolars que han tingut lloc aquesta setmana. “El confinament ara serà més llarg i més dur, i això té molts costos. Farem costat al govern, però ha de millorar el sistema de tests i rastreig”, ha dit Starmer.

El príncep Guillem va donar positiu en Covid-19 a l'abril i ho va amagar

El príncep Guillem, segon en la línia de successió a la corona britànica, es va contagiar de la Covid-19 l'abril passat, aproximadament en el mateix moment en què va donar positiu també el seu pare, el príncep Carles, segons informa aquest dilluns la BBC. El duc de Cambridge, de 38 anys, va decidir mantindre en secret la seua malaltia per a evitar alarmar el Regne Unit, que aquells dies complia un confinament, segons revela el diari The Sun.

També et pot interessar

stats