Els ambulatoris faran tests PCR a tots els pacients sospitosos, en les primeres 24 hores

El Ministeri de Sanitat canvia l'estratègia per a la desescalada, ja que abans només feia els tests per ingressos hospitalaris.

Una investigadora en un laboratori de la Universitat Jaume I de Castelló en una imatge d'arxiu
Una investigadora en un laboratori de la Universitat Jaume I de Castelló en una imatge d'arxiu / UJI

El Ministeri de Sanitat ordenarà fer tests PCR per a detectar la Covid-19 a tots els pacients sospitosos de contagi en les primeres 24 hores.

La decisió suposa un canvi d'estratègia en el control del coronavirus, ja que fins ara només es feien aquestes proves als pacients en estat greu, sospitosos de contagi, que havien atés a l'hospital.

El nou protocol per a la desescalada, què forma part del Pla per a la Transició a una Nova Normalitat, estableix que els centres d’atenció primària tinguen capacitat per a fer els PCR a tots els pacients amb símptomes compatibles amb la Covid-19. I es vol activar de manera immediata, en la fase 0 que s'ha iniciat aquest dilluns, segons ha explicat el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, als representats de les comunitats autònomes en la reunió interterritorial que han mantingut per videoconferència.

La nova estratègia de Sanitat aposta per a la detecció precoç de nous contagis, l’aïllament i la localització a curt termini de totes les persones amb què podrien haver entrat en contacte: un protocol que considera "imprescindible" reforçar la capacitat diagnòstica dels equips d’atenció primària mitjançant proves PCR –les més fiables per a la detecció del virus i els resultats de les quals tarden algunes hores– o tècniques equivalents de diagnòstic.

El ministre ja havia avançat aquest dilluns en roda de premsa la necessitat de reforçar els serveis d'atenció primària perquè disposaren de prou "capacitat de testatge" a través de proves PCR.

També canviarà el sistema d’informació per a ser més homogeni. D’ara endavant, els sistemes de vigilància epidemiològica hauran de subministrar informació diària sobre l'evolució de la pandèmia per a la presa de decisions, amb nous indicadors i amb un nivell de desagregació detallat que permeta adoptar reaccions ràpides en cas de nous brots, segons explica el ministeri a través d’un comunicat.

També et pot interessar

stats