Alemanya fa obligatori l'ús de mascaretes quirúrgiques i FFP2 en el transport públic i els serveis essencials

Una alemanya amb una mascareta FFP2 als carrers de Berlín
Una alemanya amb una mascareta FFP2 als carrers de Berlín / Fabrizio Bensch (Reuters)

El país, que ha prorrogat les restriccions de Nadal al 14 de febrer, veta l'ús de les mascaretes de tela.

21 de gener 2021 - 10:31

Alemanya fa un pas avant per a tractar de frenar la pandèmia, que aquest dimarts va tornar a deixar més de mil morts en un dia al país. La incidència acumulada a 14 dies supera lleugerament els 300 casos per cada cent mil habitants, la meitat que a Espanya, però el govern d'Angela Merkel no vol esperar més i ha optat per la via dràstica: ha allargat les restriccions vigents des d'abans de Nadal -que inclouen la suspensió de les classes presencials i el tancament total del comerç- fins al 14 de febrer i, com a novetat, ha imposat l'ús de les mascaretes quirúrgiques i FFP2 en el transport públic i a les botigues essencials que continuen obertes, com els supermercats. La mesura desterra les mascaretes de tela que no s'acceptaran com a protecció.

En una cimera amb els representants dels caps dels 16 estats federals, el govern alemany va decidir seguir els passos de l'estat de Baviera i de la veïna Àustria, que en els últims dies han anunciat l'obligatorietat de la mascareta FFP2 per a trens, tramvies, autobusos i supermercats, amb algunes excepcions, com els conductors d'autobusos, els inspectors de bitllets i els menors de 15 anys. Les regions han donat de marge aquesta setmana per a adaptar-se a la mesura, que s'aplicarà des del 25 de gener.

Les mascaretes FFP2 són capaces de filtrar almenys el 94% de les partícules, si es col·loquen correctament, i ofereixen una protecció doble, contra les partícules externes que pot respirar la persona i frenant les que aquesta pot emetre a l'exterior. En un escaló més baix hi ha les quirúrgiques, que només eviten la transmissió d'agents infecciosos procedents de la persona que la porta posada i són d'un sol ús, és a dir, que no es poden reutilitzar.

Al si de la societat alemanya es debat ara com satisfer a correcuita el previsible increment de la demanda de mascaretes, i particularment de les del tipus FFP2, en un país de 83 milions de persones.

També et pot interessar