Alemanya activa una tímida desescalada

Les restriccions es prolonguen fins al 28 de març, reobrin els primers comerços i s'amplien a cinc persones les reunions privades.

La cancellera Angela Merkel, el governador bavarés Markus Soeder i l'alcalde de Berlin Michael Mueller, després de la reunió regional
La cancellera Angela Merkel, el governador bavarés Markus Soeder i l'alcalde de Berlin Michael Mueller, després de la reunió regional / Markus Schreiber (Reuters)

Alemanya ha donat un tímid primer pas cap a la desescalada. El govern federal ha acordat amb els lands reobrir a partir de dilluns alguns comerços no essencials, després de quasi tres mesos de tancament, i permetre les reunions privades de fins a cinc persones de dos domicilis, sense comptar els menors de catorze anys. Les altres restriccions es prolonguen fins al 28 de març.

Floristeries, ferreteries i llibreries se sumaran la pròxima setmana a les perruqueries, que operen del passat dilluns, i les escoles, que van recuperar l'activitat el passat 22 de febrer, encara que només els primers cursos de primària, en grups reduïts i per algunes hores al dia.

La cancellera Angela Merkel també va acordar amb els líders regionals el full de ruta per a la desescalada, que tindrà tres fases més, que s'aplicaran en funció de la millora progressiva de la incidència local de la Covid-19.

Després dels primers comerços vindrien zoològics i jardins botànics, museus i galeries, i les compres amb cita prèvia; després la restauració en exteriors, seguida dels cinemes i les sales de concerts; posteriorment la resta de comerç a la menuda i els esdeveniments culturals a l'aire lliure. L'esport seguiria un procés gradual també de reobertura.

Durant totes aquestes etapes es mantindria l'ús de màscares, les distàncies de seguretat i altres mesures de protecció.

Entre un pas i el següent caldrà esperar almenys catorze dies, i sempre que la incidència acumulada mantinga una tendència estable o, fins i tot, descendent. Per a major seguretat, s'ha acordat un "fre d'emergència" per a detindre i fins i tot revertir passos del procés de desescalada a l'àmbit local si la incidència acumulada en set dies es dispara i supera durant tres dies consecutius els 100 casos per cada 100.000 habitants.

Alemanya vacunarà els majors de 65 anys amb AstraZeneca

"La primavera de 2021 serà diferent de la de l'any anterior perquè comptem amb dues ajudes: les vacunes i els tests", va afirmar Merkel, assenyalant aquests elements com dos ferraments claus en la desescalada alemanya.

En aquest sentit, va anunciar que pròximament Alemanya alçarà la limitació de la vacuna d'AstraZeneca perquè puga subministrar-se a persones majors de 65 anys. I respecte als tests, va prometre que cada ciutadà podrà gaudir a partir de dilluns d'un test ràpid gratuït a la setmana. A més, es podran comprar, a cinc euros la unitat, en supermercats, drogueries i farmàcies.

Alemanya va comunicar aquest dimecres que en les últimes 24 hores va registrar 9.019 nous positius i 418 morts, i una incidència acumulada en els últims set dies de 64 casos per cada 100.000 habitants, una xifra estancada des de fa setmanes. El país ja ha vacunat 2,21 milions de persones (2,7% de la població) amb les dues dosis de la vacuna i 4,39 milions amb almenys una (5,3%).

També et pot interessar

stats