Alacant, pendent de la decisió de la subdelegació del govern espanyol sobre l’eixida de la Santa Faç

L’Ajuntament i la cocatedral de Sant Nicolau reclamen una cerimònia alternativa perquè la relíquia beneïsca la ciutat.

Romeria de la Santa Faç, en una imatge d'arxiu
Romeria de la Santa Faç, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

A Alacant continuen els actes preliminars de la possible eixida de la Santa Faç per a beneir la ciutat des del castell de Santa Bàrbera, tot i la incertesa que hi ha sobre la celebració de la cerimònia. La pandèmia de coronavirus ha fet que es cancel·laren festivitats i actes culturals per tota la Comunitat Valenciana, com ara les Falles de València, les festes de la Magdalena o els moros i cristians en diversos municipis.

La tradicional romeria de Santa Faç, que hauria de celebrar-se el dijous 23 d’abril, ja s’ha suspés per la Covid-19. Però l’Ajuntament d’Alacant i l’Església han defés durant els últims dies una celebració alternativa, consistent en l’eixida extraordinària de la relíquia des de la cocatedral de Sant Nicolau fins al castell per a beneir la ciutat. Ja s’ha comprovat l’obertura del cambril que guarda la relíquia: les dues claus que custodien les monges i les dues de l’Ajuntament d’Alacant han obert els panys.

Ara, la decisió està en mans de la subdelegació del govern espanyol, que s’ha de pronunciar aquest dimecres sobre la petició. El degà de la cocatedral d’Alacant, Ramón Egío, ha defés en À Punt que no s’ha de trencar una tradició que té més de 500 anys d’història: “Cada vegada que hi havia un fet calamitós a la ciutat ꟷha dit, en referència a la situació actualꟷ la Santa Faç l’ha beneïda”.

Els impulsors de la cerimònia reclamen al govern espanyol una autorització per a traslladar la relíquia i s’emparen en l’excepció que, segons ells, preveu el decret de l’estat d’alarma sobre els actes religiosos. La Pelegrina eixiria d’incògnit i es traslladaria en autobús respectant les mesures de seguretat.

Però la subdelegació del govern espanyol va comunicar a l’Ajuntament d’Alacant que no era possible atendre la petició perquè considera que l’acte no s’empara en la normativa vigent que regula l’estat d’alarma. Davant la negativa, el consistori va interposar un recurs de reposició i, paral·lelament, un jutjat contenciós administratiu d’Alacant també ha rebutjat suspendre cautelarment la prohibició del trasllat. Aquesta decisió judicial no és conseqüència del recurs del govern local, sinó que respon a un altre recurs presentat per una particular contra la resolució de la subdelegació del govern espanyol.

Mentre continua la polèmica, l’Ajuntament d’Alacant insisteix en la importància de poder fer la benedicció, i en garanteix les mesures de seguretat necessàries. El regidor de Festes d’Alacant, Manuel Jiménez, recorda que “és un gest que portarà alleujament i confiança a tota la ciutat”.

D’altra banda, la Federació de Fogueres de Sant Joan, anima els alacantins i alacantines a penjar la brusa negra i el mocador a les balconades i pujar una foto en les xarxes amb l’etiqueta #SantaFazEnCasa.

També et pot interessar

stats