Alacant i Castelló buscaran sinergies comunes per a impulsar el sector fester

Les ciutats estudiaran línies d’unió per a buscar ajudes i organitzar actes que permeten recuperar l’economia.

Alacant i Castelló buscaran sinergies comunes per a impulsar el sector fester
Alacant i Castelló buscaran sinergies comunes per a impulsar el sector fester

Després de saber que dues de les principals festes de la Comunitat Valenciana, les Fogueres d’Alacant i les de la Magdalena de Castelló, no se celebraran enguany, les ciutats estudien maneres de sumar forces per a ajudar la recuperació del sector. Així ho han explicat els regidors de festes d’Alacant i Castelló en Les notícies del matí. “Ens haurem de posar a treballar junts; qualsevol tema relacionat amb festes no ha de tindre color polític”, ha assenyalat el regidor d’Alacant, Manolo Jiménez.

“Tots a l'una vam decidir que el primer era la salut; és una decisió dolorosa i trista però calia fer un pas avant”, ha comentat per la seua banda Pilar Escuder, regidora de Festes de Castelló. En el cas d’Alacant, Jiménez ha indicat que el 92 per cent del col·lectiu fester es va manifestar a favor de la decisió de suspensió de les festes i que ara l’assemblea de la festa haurà de proposar un calendari per a la celebració de 2021. Entre els punts que es posen damunt la taula hi ha l’ajuda al gremi d’artesans, un dels més afectats per la situació.

Pel que fa a Castelló, la suspensió coincideix amb el 75 aniversari de les festes. Tanmateix, segons ha explicat Escuder, es mantindran tots els càrrecs d’enguany i aquest temps permetrà “gaudir de les festes amb més ganes”. La regidora també ha explicat que el romanent que quede en el Patronat de Festes es destinarà a cobrir les necessitats derivades de la crisi per la Covid-19.

Aquestes suspensions se sumen a les d’altres municipis, com ara Borriana, Gandia o Torrent, que tampoc viuran les Falles enguany. València es podria sumar a aquesta tendència i suspendre les Falles 2020, una decisió que es podria conéixer aquest dimecres.

Rubio: “Tots els tallers estan en perill”

La decisió de cancel·lar les festes de les Fogueres, així com les Falles de molts municipis té una repercussió directa en el gremi dels artistes foguerers i fallers. Joaquín Rubio, mestre major del Gremi d'Artistes Foguerers, ha destacat a Les notícies del matí que, encara que era previsible, han rebut la notícia “amb molta tristor”. Assegura que tindrà un “impacte molt negatiu en un sector únic a la Comunitat Valenciana” i, per tant, “la repercussió econòmica serà molt greu”. Segons ha explicat Rubio, el marge de benefici d'un taller és “mínim” i no dona per a aguantar un any sense treballar: “Ara mateix tots els tallers estan en perill i són pressupostos anuals que no es poden allargar”.

Davant d'aquesta problemàtica “històrica sense precedents”, el mestre major del Gremi d'Artistes Foguerers indica que les federacions de València, Borriana i Alacant estan treballant coordinades i sol·licita a les autoritats que “protegisquen aquest sector”. “No tota la responsabilitat ha de caure en els nostres clients, que són els festers, és un sector autòcton de la Comunitat Valenciana i hi ha d'haver una sensibilitat especial”, demana Joaquín Rubio.

Puig lamenta la suspensió de les Fogueres i la Magdalena

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha lamentat, en el seu compte oficial de Twitter, la “dolorosa” cancel·lació de les festes de la Magdalena 2020 de Castelló i de les Fogueres de Sant Joan d'Alacant per l'evolució de la pandèmia de la Covid-19. “Aquesta amarga primavera ens privarà de la nostra millor manera de passar a l'estiu”, en referència a les Fogueres i “és una llàstima la suspensió definitiva de les festes de la Magdalena, referent cívic de Castelló, batec emocional d'una societat viva”. No obstant això, ha recalcat: “Les de 2021 seran inoblidables”.

També et pot interessar

stats