Les ajudes a la dependència retrocedeixen per la Covid-19: 7.396 beneficiaris menys

L’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials denuncia retallades en el sistema d’atenció a la dependència, que quantifica en 5.864 milions d’euros.

Una parella de majors, en una imatge d’arxiu
Una parella de majors, en una imatge d’arxiu / Juan Herrero (Efe)

La crisi del coronavirus ha provocat que durant el mes d’abril el sistema d’atenció a la dependència retrocedisca, en comptabilitzar-se 7.396 beneficiaris menys que el mes anterior. L’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials ha denunciat que açò és deu a “les retallades salvatges”, que quantifica en 5.864 milions d’euros acumulats des de 2012, i que han provocat que el servei a les residències i l’atenció domiciliària estiga “insuficientment dotat per a afrontar el tsunami de la Covid-19”.

L’associació ha manifestat en un comunicat la seua “preocupació” per l’increment de persones pendents de valoració de dependència, que ja ascendeix a 153.306 (2.744 més que fa un mes). Exigeix “mesures urgents per a no abandonar” les 414.922 persones dependents que estan a l’espera d’un procediment. També a les que estan ateses a les residències, les quals s’han reduït en 5.459 el mes d’abril.

“Considerem imprescindible prendre mesures urgents per a no abandonar les persones més vulnerables en el laberint burocràtic en què estan atrapats, generant un sofriment terrible tant a ells com a les seues famílies”, lamenten. L’equip de serveis socials ha recordat que 85 persones en situació de dependència moren al dia a Espanya sense rebre la prestació o servei al qual tenen dret. De fet, el 54% de persones sol·licitants té més de 80 anys.

A més d’exigir el compliment del Pacte d’Estat per la Dependència, l’organització ha demanat escometre les reformes necessàries durant l’estat d’alarma, com ara simplificar els procediments i flexibilitzar l’accés a les ajudes.

També et pot interessar

stats