Ajudes de 76 milions per a pal·liar l’impacte de la Covid-19 en la cultura

El text, elaborat juntament amb el sector, preveu set línies de subvencions per a les empreses culturals, així com diverses mesures fiscals.

El ministre de Cutura, aquest dimarts, durant la roda de premsa

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un decret llei destinat a pal·liar l’impacte de la Covid-19 en el sector cultural que contempla ajudes per un valor aproximat de 76 milions d’euros. El text preveu set línies de subvencions per a les empreses culturals, així com diverses mesures fiscals.

El decret, que ha detallat el ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez després de la reunió setmanal del gabinet que presideix Pedro Sánchez, ha tingut la complicitat del sector cultural i pretén que “ningú es quede arrere”. Rodríguez ha ressaltat el valor de la cultura, també com a pilar de la societat i l’estat del benestar, i ha desgranat les set grans línies d’ajuda que contempla el decret aprovat aquest dimarts.

La primera, una partida per a oferir liquiditat a les empreses dotada amb 20 milions d’euros. En segon lloc, inclou mesures de protecció per a fer front a la desocupació per motiu de la Covid-19, una antiga demanda del sector, segons ha recordat Uribes. En tercer lloc s’ha aprovat la protecció del teixit empresarial i associatiu. Una quarta mesura contempla ajudes per a flexibilitzar el sector, de manera que es possibilite, per exemple, l’ajornament dels esdeveniments culturals en lloc de la cancel·lació. La cinquena línia preveu incentius fiscals per produccions i rodatges, mentre que la sisena línia estableix una major deducció per mecenatge.

Exempcions fiscals per a l’Any Berlanga o la Volvo Ocean Race d’Alacant

L’última línia és donar suport a alguns esdeveniments culturals a través d’exempcions fiscals, com ara l’Any Berlanga o la Volvo Ocean Race d’Alacant.

D’altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat un tercer tram de les ajudes de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a avals a empreses, pimes i autònoms per valor de 24.500 milions.

Per als professionals és "un passet avant"

Per als professionals del sector, el paquet de mesures aprovades “no és un gran avanç, però sí un passet avant”. En el Sindicat d'Actors i Actrius Professionals Valencians s’han mostrat cauts durant la intervenció en Les notícies de la nit i esperen a llegir “la lletra menuda” d’aquestes mesures per a valorar si realment satisfan la majoria de les reivindicacions.

Malgrat la cautela, estimen que del 30% al 40% dels professionals de la interpretació es beneficiarà de la prestació per desocupació, a la qual no es podien acollir fins ara. El secretari del Sindicat d'Actors, Emili Chaqués, ha recordat que el sector va aportar un 2,6% del PIB i va generar 710.000 llocs de treball en l’últim any de què es disposen dades. Per això creuen que és moment que el govern els reconega la seua aportació social. En aquest sentit, veuen necessària una reducció de l’IVA del 4% per als espectacles culturals.

També et pot interessar

stats