Acord en l'Eurogrup per a desbloquejar mig bilió d'euros en préstecs com a resposta a la Covid-19

S'ha aconseguit sobre la base d'un document previ pactat entre França, Alemanya, Espanya, Itàlia i Països Baixos després de llargues negociacions.

VÍDEO | Acord en l'Eurogrup per a desbloquejar mig bilió d'euros en préstecs com a resposta a la Covid-19

Els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona (Eurogrup) han aconseguit un acord sobre un paquet de mesures que desbloqueja més de 500.000 milions d'euros en préstecs i també per a posar en marxa a mitjan termini un fons de recuperació, una vegada superada l'emergència sanitària.

El primer a anunciar-ho ha sigut el ministre francés de Finances, Bruno Le Maire, en un missatge compartit en la xarxa social Twitter. "Excel·lent acord entre els ministres de Finances europeus: 500.000 milions d'euros estaran disponibles immediatament. Un fons de recuperació per vindre. Europa decideix i es mostra a l'altura de la gravetat de la crisi", ha escrit.

Així, el fons europeu de rescats (MEDE) donarà fins a 240.000 milions en línies de crèdit als estats membres, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) mobilitzarà 200.000 milions en préstecs per a empreses i el fons contra la desocupació proposada per la Comissió Europea posarà 100.000 milions a la disposició dels governs europeus.

Calviño celebra el "bon acord" i treballarà en mecanismes comuns de finançament

L'Eurogrup ha tancat l'acord sobre la base d'un document previ pactat entre França, Alemanya, Espanya, Itàlia i els Països Baixos. La ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha mostrat la seua satisfacció pel pacte comunitari en el seu compte personal de Twitter. Segons la ministra és un "bon acord" i proporciona una xarxa de seguretat triple per a treballadors, empreses i Estats en la lluita contra la Covid-19". La titular d'Economia assegura que el govern espanyol continuarà treballant en "mecanismes comuns de finançament per a la recuperació econòmica."

Els ministres d'Economia i Finances han tornat a reunir-se aquest dijous després que dimarts la reunió per a intentar acordar un paquet de mesures econòmiques contra la pandèmia va acabar sense acord.

L'Eurogrup va fracassar en l'intent de forjar un acord que reculla mesures de liquiditat a curt termini i perfile un pla de recuperació. Després de més de setze hores de negociació, no van acordar les condicions d'accés a la línia de crèdit per a respondre a la crisi.

També et pot interessar

stats