Ábalos: “Estem pràcticament confinats i les mesures de restricció de moviments estan funcionant”

El govern tornarà a reduir l’oferta del transport públic i tancarà terminals als aeroports pel dràstic descens de viatgers.

El Ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos
El Ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos

El govern espanyol publicarà aquest dimarts una orde ministerial per a continuar reduint els serveis de transport públic. El servei de rodalies reduirà a la meitat els trens en les hores de menys afluència i mantindrà al 80% l’oferta en hora punta però oferint només un terç dels bitllets, per a respectar les mesures de restricció per l’estat d’alarma. L’AVE reduirà un 30% els trens i un 10% l’oferta de bitllets.

L’executiu insisteix a dissuadir al màxim els viatges i ho fa després d’un cap de setmana en el qual, si tenim en compte les dades de moviment de persones, “es pot concloure que hem estat pràcticament confinats i que les mesures de restricció han funcionat”. Així ho ha explicat en roda de premsa el Ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, qui s’ha felicitat perquè “l’efecte cap de setmana –l’augment de la mobilitat cap a segones residències– no s’ha produït”.

Trens, avions i carreteres buits

El titular de transports ha explicat que dissabte i diumenge els trens viatjaven buits, amb un 95% menys de viatgers en Mitja i Llarga Distància, entre un 90 i un 95% menys en Rodalies, i amb un descens del 90% en alta velocitat. La circulació a les carreteres, i en ciutats, com Madrid i Barcelona, ofereix registres pareguts. La caiguda de passatgers ha sigut del 80% en els avions.

Tancament de terminals aèries

El govern espanyol anticipa una caiguda de les connexions aèries a nivells testimonials, per la qual cosa ha anunciat que Aena reorganitzarà les instal·lacions aeroportuàries, concentrant l’escassa oferta en poques terminals i tancant la resta.

"En el cas de l’aeroport Madrid-Barajas, s'ha agrupat tota l'operativa de les terminals T2 i T3 en la T1. En un moment posterior procedirem al tancament operatiu de la T1, T2, T3 i el satèl·lit de la T4, i tota l'operativa de l'aeroport quedarà centralitzada en la T4”, ha explicat el ministre.

José Luis Ábalos també ha anunciat que es perdonarà el lloguer a les botigues que exploten concessions en les instal·lacions ferroviàries i aeroportuàries, sota jurisdicció de l’executiu, fins que passe l’estat d’alarma.

També et pot interessar

stats