Ábalos desmenteix que la modificació del Pla d’Habitatge "ataque la propietat privada”

El ministre de Transports apel·la a la unitat democràtica i demana a l’oposició la reedició dels Pactes de la Moncloa.

El ministre Ábalos en la compareixença que ha oferit aquest dilluns de vesprada
El ministre Ábalos en la compareixença que ha oferit aquest dilluns de vesprada / À Punt

La modificació de les ajudes previstes en el Pla d’Habitatge estatal, que es va publicar a través d’una orde ministerial el dissabte 11 d’abril, i que regula determinats canvis per a dotar de domicili col·lectius vulnerables, com les víctimes de la violència de gènere o les famílies desnonades, “no ataca la propietat privada”. El ministre de Transports i Mobilitat, José Luis Ábalos, ha sigut contundent amb la seua declaració en la compareixença d'aquest dilluns.

Aquest cap de setmana alguns aspectes del quart article de l’orde han suscitat dures crítiques. Algunes veus acusaven el govern espanyol de deixar la porta oberta a l’expropiació d’immobles privats per a oferir una solució immediata a determinats col·lectius vulnerables. Davant aquesta interpretació, Ábalos ha explicat que el canvi que introdueix la norma consisteix que les comunitats autònomes que gestionen fons del Pla d’Habitatge estatal “podran destinar-se al lloguer de particulars si no hi ha habitatge públic”.

A més, Ábalos ha puntualitzat: “Si el govern amplia el Pla d’Habitatge estatal amb cent milions d’euros, no serà per a confiscar, ni per a expropiar perquè, si no, no fa falta destinar-hi aquests cent milions d’euros”. Ha afegit que “l’orde ministerial s’ha de llegir sencera, com han fet els juristes”.

Ábalos ha avançat que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà un augment del sostre de despesa d’aquest ministeri perquè puga fer front a les ajudes al lloguer aprovades perquè els llogaters amb dificultats reïsquen a atendre el pagament del lloguer. Aquestes ajudes beneficiaran, segons les dades d’Àbalos, 450.000 ciutadans.

Apel·lació a la unitat democràtica

Pel que fa als atacs que està rebent l’executiu sobre la gestió de la crisi sanitària, Ábalos ha apel·lat a “la unitat democràtica” i ha instat l’oposició a participar en una “distensió política per a la desescalada”. Per aquesta raó, ha animat els grups parlamentaris a donar suport a l’oferta del govern de reeditar els Pactes de la Moncloa. Creu que, a hores d’ara, “l’únic patriotisme que existeix és donar un colp de mà”.

No s’ha plantejat l’escenari estiuenc

Sobre les mesures restrictives que pot establir el govern a l’estiu, en concret a les platges, Ábalos no ha volgut pronunciar-se. Ha afirmat que el govern “està treballant en la desescalada laboral i social”, però no s’ha plantejat quines mesures adoptarà a l’estiu.

A més del ministre de Transports, ha comparegut la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, que ha indicat que demà dimarts, en l’hora punta, es repartiran 1.116.000 mascaretes en 465 punts de distribució de la Comunitat Valenciana. Es tracta de material de protecció per als viatgers del transport públic i ha recordat que, en el cas dels assalariats que ja poden acudir al seu lloc de treball, són les empreses les que els han de facilitar els elements de protecció per a evitar contagis.

També et pot interessar

stats