Abaixar la veu, mesurar el CO2 o reduir la durada d'activitats i participants també ajuda a frenar la Covid

Un informe elaborat per nou científics per al Ministeri de Ciència aconsellen com combatre l'expansió del virus.

Abaixar la veu, mesurar el CO2 o reduir la durada d'activitats i participants també ajuda a frenar la Covid
Abaixar la veu, mesurar el CO2 o reduir la durada d'activitats i participants també ajuda a frenar la Covid

Alguns consells ja són ben coneguts. Distància social, un correcte ús de les mascaretes, higiene constant de mans i ventilació natural a l'interior. La lluita contra la Covid-19 ha avançat molt en pocs mesos de la mà de la urgència social i de les greus conseqüències que s'estan patint a tot el món. Ara, un grup de nou científics espanyols, entre ells dos valencians, han elaborat un informe per al Ministeri de Ciència sobre les vies de transmissió del virus. El document recorda les diferents vies de contagi (gotes de gran tamany, aerosols, contacte directe o contacte indirecte), les possibles vies de transmissió que la ciència treballa per a confirmar o descartar, les principals preguntes que encara queden per respondre i les mesures que ajuden a reduir el risc de contagi. Entre aquestes últimes, els científics recomanen abaixar la veu en espais d'interior, mesurar el CO2 o reduir la durada d'activitats i participants.

En interiors, l’informe recomana portar mascareta sempre que el contacte entre no convivents dure més de 15 minuts i mantindre la distància de seguretat, especialment als llocs de treball. Remarca també que als centres escolars no se supere un alumne cada quatre metres, precaució que adverteix, no es compleix en molts centres de secundària a Espanya; el document recomana fer "totes les activitats possibles a l’aire lliure" i encara que s'estiga a l'exterior incideix en la necessitat de mantindre la distància de seguretat i la mascareta.

Un dels apartats més amplis i nous fa referència a la ventilació d'espais i a la filtració d'aire. Els científics aposten per "reduir en la mesura del possible la duració i la quantitat de persones", per facilitar el teletreball "per a tots els llocs en què això siga possible, i l'escola i la docència en general per internet quan siga necessari". Recomanen "abaixar la veu en espais interiors, atesa la major emissió d'aerosols respiratoris en parlar que en respirar (10 vegades més) i sobretot en cridar o cantar fort (50 vegades més)". Els experts, d'altra banda, creuen que els espais com parcs o platges haurien de mantindre’s oberts sempre que siga possible perquè hi és "20 vegades menys probable" un contagi que en espais tancats "en condicions similars de distància social".

L’informe remarca la conveniència de ventilar els domicilis de forma natural i freqüent, mesurar el CO2 en espais interiors amb mesuradors de tecnologia infraroja no dispersiva o permetre "l'ús de purificadors de baix cost, consistents en l'assemblat d'un ventilador i filtres d'alta eficàcia per a situacions de pandèmia, com a alternativa de cost més baix als purificadors comercials amb filtres HEPA".

També et pot interessar

stats