El 99,2% de la població usa mascaretes habitualment

El baròmetre del CIS revela també que només un 6,3 per cent utilitza la mateixa mascareta tota la setmana.

El 99,2% de la població usa mascaretes habitualment
El 99,2% de la població usa mascaretes habitualment

El 99,2 per cent de la població usa mascaretes habitualment. D'ells, el 6,3% utilitza màscares que no són d'un sol ús i usa sempre la mateixa, enfront del 19,9% que afirma usar més de nou màscares durant la setmana. Per contra, i contradient les recomanacions sanitàries, el 6,4 usa la mateixa màscara d'un sol ús tots els dies i un 9,2 només la canvia una vegada a la setmana.

Aquestes dades es desprenen del baròmetre de desembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que acaba de publicar el tercer lliurament de l'Estudi sobre els efectes i conseqüències del coronavirus, realitzat entre l'11 i el 16 del mes passat a 2.084 persones.

Segons assenyala el CIS, en un dia d'activitat normal, el 20% de la població afirma que en llocs públics, o per estar al treball, usa de mitjana la màscara entre 1 i 2 hores; entre 2 i 3 el 13%, i entre 3 i 4 el 10%. Per contra, un 8,3% l'usa més de 10 hores.

D'altra banda, l'enquesta assenyala que fins al 94,2% usa gel hidroalcohólic per a desinfectar-se les mans com a mesura de protecció. A més, el 95,1 per cent afirma que guarda la distància de seguretat entre persones recomanada per les autoritats sanitàries, el 95,8% es llava les mans amb freqüència a casa o en altres llocs i el 50,7 afirma que desinfecta els alimentents abans de menjar-se'ls.

A més, fins a un 24% afirma que realitza altres accions de protecció contra la Covid-19: la més esmentada és la desinfecció de la casa, dels objectes, de la llavadora o d'utensilis amb desinfectant, alcohol, lleixiu, ozó, etc, a més de la neteja de sabates o descalçar-se abans d'entrar a casa. Per contra, s'observa que l'ús de guants ja no es veu com una mesura prioritària.

Pel que fa a com i quan s'usa el gel hidroalcohòlic, destaca que el 63,4 assenyala que l'utilitza en entrar o eixir d'un comerç; un 42,6% afirma que l'usa al llarg del dia sempre o quasi sempre; un 37,6% es posa l'hidrogel cada vegada que toca algun objecte com un botó o polsador, un pany, un passamà, etc; el 37,3 en arribar i en eixir de casa i a casa; el 25,1 per cent en arribar al treball i durant el treball; i el 24,3 per cent en entrar o eixir d'un bar o restaurant. No obstant això, només el 2,8% se'n posa quan entra en llocs públics i el 2,7% afirma que utilitza el gel de tant en tant, en algunes situacions.

També et pot interessar

stats