El 79% dels municipis valencians ja està en risc extrem per coronavirus i només 32 poblacions hi resisteixen sense casos

La corba epidèmica puja sense fre en totes les grans ciutats: Alcoi té la incidència més elevada, amb 2.731 contagis per cada 100.000 habitants.

Distribució municipal de la incidència acumulada en els últims 14 dies (dades actualitzades a 24 de gener). Font: Conselleria de Sanitat
Distribució municipal de la incidència acumulada en els últims 14 dies (dades actualitzades a 24 de gener). Font: Conselleria de Sanitat / Marta Galindo

La tercera onada del coronavirus s'agreuja cada setmana més a la Comunitat Valenciana, on la xifra de municipis en risc extrem és ja del 79%, segons l'actualització de les dades territorialitzades que ha publicat aquest dimarts la Generalitat. A hores d'ara hi ha 426 poblacions que tenen una incidència acumulada (IA) superior a 250 positius per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, la línia roja fixada pel Ministeri de Sanitat per a determinar el màxim nivell de risc possible per transmissió de coronavirus. I d’aquestes poblacions, 246 estan per damunt dels 1.000 casos, quasi la meitat de totes les localitats valencianes. Només 32 hi continuen lliures del virus.

La pandèmia avança imparable pel territori a un ritme inèdit des que va començar la crisi sanitària, especialment a les comarques del sud. Un total de 399 municipis han sumat nous positius durant el cap de setmana, i Alacant és per primera vegada el que més n'ha registrat, i ha superat fins i tot la ciutat de València: 3.635 i 3.435, respectivament.

Els quinze grans nuclis de població de la geografia valenciana (de més de 50.000 habitants) continuen registrant xifres de rècord que trenquen els màxims de la setmana anterior. Les tres ciutats més poblades, València, Alacant i Elx, superen folgadament la línia roja del miler de casos en incidència acumulada (1.318, 1.151 i 1,991, respectivament).

Però la que presenta una de les pitjors evolucions és Alcoi (2.731 d'IA) que, tot i haver estat tancada perimetralment durant dues setmanes, no només no ha aconseguit doblar la corba, sinó que els contagis continuen creixent de forma exponencial. Sols en els últims quatre dies s'hi han detectat 597 casos més.

Torrevella, al Baix Segura, es l’única gran ciutat valenciana que es manté amb les xifres més favorables (402 contagis per cada 100.000 habitants), tot i haver multiplicat per deu la incidència des de principis de gener.

Xalans és, amb 6.145 positius per cada 100.000 habitants, el municipi que presenta la incidència acumulada més alta de tota la Comunitat Valenciana. En altres poblacions, com Ibi (4.610), Benidorm (1.496) o Petrer (2.745) la incidència acumulada s'ha multiplicat per sis en les últimes dos setmanes.

Els 32 invictes

El llistat de municipis que resisteixen sense haver registrat cap contagi per Covid-19 minva cada setmana. Dimarts passat, la Conselleria de Sanitat en comptabilitzava 36, i ara la xifra s'ha reduït en quatre poblacions després que Beniardà, Gàtova, la Serratella i Terrateig hagen notificat infeccions. Les 32 localitats que queden lliures de Covid-19 a hores d'ara són: Aielo de Rugat, Almedíxer, Aranyel, Argeleta, Benifato, Benillup, Bolulla, Carrícola, Cases Altes, Castell de Cabres, Castielfabib, Confrides, el Castell de Guadalest, Espadella, Fageca, Famorca, la Font de la Reina, les Fonts d'Aiòder, Guardamar de la Safor, Herbers, Lludient, Palanques, la Pobla de Sant Miquel, Sacanyet, Segart, Sempere, Tollos, Torralba, la Vall de Gallinera, Vallés, Vallibona i Sorita. En tots els casos es tracta de poblacions menudes amb uns pocs centenars d'habitants.

També et pot interessar