El 75% de la població espanyola està ja en fase 3

Galícia és la primera comunitat autònoma que estrena la nova normalitat.

Fases de desconfinament per territoris
Fases de desconfinament per territoris / À Punt NTC

Aquest dilluns tot l'estat espanyol, a excepció de la Comunitat de Madrid, les províncies d'Àvila, Salamanca, Segòvia i Sòria (Castella i Lleó) i les zones sanitàries de Lleida i l'àrea metropolitana de Barcelona (Catalunya) estan en la fase 3. Així, tres quartes parts de la població estaran en aquesta última etapa de la desescalada i únicament 12 milions de persones continuen encara en la fase 2.

Galícia és, d'altra banda, la primera comunitat autònoma que estrena la nova normalitat. Tot i que s'havia plantejat la possibilitat d'una mena de "corredor del nord" que permetera la mobilitat en la zona compresa des d'Euskadi i Navarra a Galícia, finalment aquesta opció ha sigut descartada pels últims brots de coronavirus detectats al País Basc.

Astúries va anunciar que no permetria la mobilitat amb Galícia i Cantàbria i, conseqüentment, tant Navarra com Cantàbria decidiren no autoritzar els desplaçaments a altres províncies. Els brots registrats als hospitals bascos de Basurto (Bilbao) i Txagorritxu (Vitòria), i el més recent detectat a l'hospital psiquiàtric i de persones amb discapacitat Aita Menni (Arrasate) han posat fre als impulsos oberturistes de les autonomies que ja estan en fase 3.

Mobilitat interprovincial i intracomunitària

A més de la Comunitat Valenciana, que ja permet la mobilitat interprovincial i intracomunitària, totes les zones de Catalunya que han passat a la fase 3 conformen una única unitat territorial amb mobilitat interna. A Extremadura tampoc hi ha restricció de mobilitat entre les dues províncies.

A Castella-la Manxa i Castella i Lleó, al contrari, es manté la unitat territorial de la província, per la qual cosa no hi haurà trànsit interprovincial en ambdues comunitats autònomes. L'excepció serà l'enclavament valencià del Racó d'Ademús, la població de la qual pot desplaçar-se a Terol des que el 27 de maig passara a la fase 3.

A partir del dia 21 hi haurà llibertat de moviments per tot l'Estat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va remarcar el passat divendres que el 21 de juny finalitza el decret de l'estat d'alarma i que a partir del dia 22 "no hi ha restriccions a la mobilitat". Illa també ha recordat que les comunitats autònomes podran adoptar decisions de salut pública en el marc de les seues competències.

També et pot interessar

stats