El 74% de les llars d’Espanya ha patit pèrdues econòmiques a causa del virus

En una situació d’alarma sanitària com l’actual, el 12% de la població troba “molt difícil o impossible” enfrontar-se a despeses relacionades amb la salut.

Cartell de descompte en una botiga durant la fase 1 de la desescalada, en una imatge d’arxiu
Cartell de descompte en una botiga durant la fase 1 de la desescalada, en una imatge d’arxiu / María José López (Europa Press)

L’impacte de la pandèmia sobre l’economia familiar afecta ja un 74% de les llars espanyoles, que han perdut una mitjana de 1.715 euros. Una de cada deu famílies té serioses dificultats per a arribar a final de mes i el 40% de les persones treballadores per compte d’altri creu “probable o molt probable” quedar-se sense faena en els pròxims mesos.

Així es desprén d'una enquesta de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que revela a més que el 36% de les persones que treballava abans de la crisi no ho fa en l’actualitat a causa de la pèrdua d’ocupació o de situacions d’inactivitat, com ara els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). En termes absoluts, segons l’organització, les pèrdues més importants són les que hi ha hagut en inversions, encara que afecten únicament el 21% de les llars. Les pèrdues ocasionades per la reducció d’ingressos professionals són les que afecten un major nombre de famílies, pràcticament la meitat (48%).

El 37% de les famílies espanyoles ha perdut diners per la cancel·lació de viatges, vora 491 euros per família. Així mateix, si es té en compte el total de famílies, hagen perdut diners o no, la pèrdua econòmica mitjana seria de 1.258 euros. Multiplicant aquesta xifra pel nombre de llars a Espanya (18.625.700), l'OCU estima, fins al 15 de maig, una pèrdua global de més de 23.000 milions d’euros a causa de la crisi del coronavirus.

Un 12% presenta serioses dificultats per a pagar consultes mèdiques o fàrmacs

En una situació d’alarma sanitària com l’actual, destaca el percentatge de població (12%) que té dificultats serioses per a afrontar les despeses relacionades amb la salut. I fins a un 8% de les persones enquestades troba també “molt difícil o impossible” fer front al pagament de la hipoteca, mentre que el nombre de llars que no poden pagar un altre tipus de préstecs arriba al 12%.

L’enquesta revela, a més, que el 21% de les llars espanyoles ha sol·licitat alguna ajuda o prestació econòmica i que l'ajornament dels pagaments és la solució a què han recorregut moltes famílies: un 13% per a pagar les factures d’energia i un 11% per a la quota de lloguer.

Respecte dels ajornaments per a pagar la hipoteca, no sols l’han sol·licitat els qui compleixen els requisits que ha establit el govern (7%) sinó que fins i tot els qui no el compleixen també han hagut de demanar-los.

També et pot interessar

stats