Més del 70% del comerç valencià ha obert amb l'inici de la desescalada

A les grans ciutats la xifra frega el 100% mentre que en l'hoteleria la reactivació és del 10% i en restauració desigual.

Imatge de portada: Una sabateria

El comerç valencià estima que aquest dilluns, primer dia de desescalada per a la major part de la població, obriren més del 70% de les botigues, sobretot les de les grans ciutats, com València o Alacant, on la reactivació frega el 100%, segons dades de Confecomerç, la patronal del sector.

La reobertura comercial ha canviat el pols de pobles i ciutats després de dos mesos tancats per la crisi de la Covid-19. Persianes alçades, més animació als carrers. El canvi és ben visible. I el sector afronta amb “il·lusió” la reactivació, que suposa un “baló d'oxigen” i és l'inici del camí cap a la recuperació econòmica, segons explica Confecomerç en un comunicat. El sector confia ara que el consum es recupere i remarca l'esforç fet per a garantir la seguretat dins dels establiments.

Per contra, el sector hoteler ha iniciat la fase 1 amb més complicacions. La Federació Empresarial d'Hoteleria de València (FEHV) estima que dilluns obriren, com estava previst, un 10% dels restaurants i hotels. La federació creu que aquesta xifra s'incrementarà al llarg de la setmana i, sobretot, de cara al cap de setmana. En el cas dels bars, la represa de l'activitat ha sigut desigual. L'empresariat, a pesar de la dada, s'ha mostrat satisfet amb la presència de clients i el civisme del públic.

"M'esperava inclús menys gent", comenta aquest dimarts Rosa, copropietària d'una botiga de roba en un municipi de l'àrea metropolitana de València. L'establiment ha reobert al públic aquesta setmana sense necessitat de cita prèvia en horari de matí i, de moment, els compradors són "les clientes de sempre". "Espere que la gent es vaja animant a poc a poc", agrega la comerciant valenciana.

Hosbec demana anar “a poc a poc” en la reobertura dels hotels

En el cas hoteler, la reobertura tardarà més temps. La patronal hotelera Hosbec ha demanat aquest dimarts anar “a poc a poc” en la tornada a l'activitat dels establiments. El president d'Hosbec, Toni Mayor, ha explicat que, considerant la bona evolució de la pandèmia, el sector és optimista de cara a l'estiu, encara que dona per fet que els preus seran més baixos. Si tot va com fins ara, Hosbec estima que el sector estarà a punt d’ací a dues o tres setmanes.

Mayor també ha desitjat que els britànics accepten el protocol europeu en matèria de seguretat i puguen començar a viatjar a la Comunitat Valenciana a partir del mes de juliol. El president d'Hosbec pensa que, si tot evoluciona com esperen, el sector tindrà “mig estiu” en volum de negoci.

Preocupació a Alacant

Menys optimista s'ha mostrat la regidora de Turisme d'Alacant, Mari Carme Sánchez, de Ciutadans, que en roda de premsa hui ha assegurat que el sector hoteler de la ciutat està preocupat i viu la situació amb incertesa. Sánchez ha comentat que les reserves per a l'estiu estan arribant amb comptagotes.

També et pot interessar

stats