60.000 mostres aleatòries analitzaran l’expansió de la Covid-19 i el grau d'immunització de la població

El ministre de Sanitat ha indicat que les xifres de creixement de contagis “confirmen la consolidació de l’alentiment de l’epidèmia”.

Imatge d'arxiu de les proves a sanitaris efectuades a Castelló
Imatge d'arxiu de les proves a sanitaris efectuades a Castelló / À Punt NTC.

Un estudi de seroprevalència analitzarà des de la setmana que ve el grau d’expansió de la Covid-19 a partir de 60.000 mostres aleatòries. Així ho ha anunciat aquest dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha afegit que l’estudi estimarà el grau d’immunització de la població de tot l’Estat i serà liderat per l’Institut de Salut Carlos III, amb col·laboració de l’Institut Nacional d’Estadística.

El ministre ha indicat que les xifres conegudes al llarg de la setmana “confirmen la consolidació de l’alentiment de l’epidèmia”. Illa ha indicat que aquest dimarts el creixement de contagis ha sigut del 4%, i ahir dilluns del 3%, mentre que la setmana passada era de l’11%. En aquest sentit, el cap de la cartera de Sanitat ha manifestat que l’objectiu d’aquesta setmana és consolidar la fase d'alentiment de l’epidèmia.

Illa ha fet aquestes declaracions en el marc d’una roda de premsa conjunta amb el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes.

Davant de la pregunta sobre si una possible tornada al lloc de treball en els pròxims dies provocarà un fort augment dels contagis, el ministre ha recordat que el govern espanyol continuarà actuant com fins ara, “amb criteris d’evidència científica i amb la màxima prudència”.

D’altra banda, el titular de Sanitat ha informat que dilluns passat es va reunir en el Consell Interterritorial de Salut amb els consellers de les comunitats autònomes, on s'ha constatat una disminució en la pressió de les urgències i de les unitats de cures intensives. A més, ha constatat que s’estan fent 20.000 proves PRC diàriament.

Reprogramar els festivals, en lloc de cancel·lar-los

En la seua primera compareixença per la crisi del coronavirus, el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ha descartat concretar cap solució per als grans esdeveniments programats per a l’estiu, com el Festival de Benicàssim. El ministre, que s’ha mostrat favorable a reprogramar els espectacles en lloc de cancel·lar-los, ha reconegut que en la situació actual “no sabem què farem” i ha condicionat la decisió a les indicacions dels experts sanitaris. Del seu criteri depén també el quan i el com del retorn dels espectadors a les sales de cine, els museus i els recintes esportius.

Rodríguez Uribes ha justificat la manca d’una línia d’ajudes específiques per al sector de la cultura i l’esport, que considera que es poden beneficiar de les ajudes generals que ha desplegat el govern espanyol. “Ajudar a tothom sense excloure ningú i sense gaire distinció està més justificat que actuar per sectors" ha explicat el ministre. "No és una crisi sectorial”, ha afegit, i ha reconegut el fort impacte que està tenint en el cine, el teatre i l’esport, “que viuen dels espectadors”.

També et pot interessar

stats