52 de 54 països africans ja han reportat casos de Covid-19

Veus expertes en salut han advertit que Àfrica està setmanes per darrere d'Europa i els Estats Units quant a l'evolució de la pandèmia.

Personal sanitari a Abuja, Nigèria

El Centre Africà de Control de Malalties ha advertit que, per a contindre la pandèmia en el continent, cal realitzar 15 milions de tests de detecció en els pròxims mesos.

Veus expertes en salut han advertit que Àfrica està setmanes per darrere d'Europa i els Estats Units quant a l'evolució de la crisi sanitària. Tant la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Àfrica com l'Organització Mundial de la Salut, calculen que en aquest continent podrien morir més de 300.000 persones per la Covid-19.

Aquesta elevada xifra es deu a les condicions de vulnerabilitat del continent, com ara la falta de mitjans sanitaris, la presència d'altres malalties o les condicions d'amuntegament de la població més pobra en zones urbanes.

A l'est del continent, a més del virus tenen la plaga de la llagosta, que pot deixar sense aliment 20 milions de persones a Etiòpia, Kenya, Somàlia, el Sudan, Uganda i Tanzània. Les habituals fumigacions s´han vist reduïdes perquè ara les han destinades a les operacions de control de la Covid-19.

A més de les pagues de llagosta, el confinament a Àfrica, sense sistemes socials de protecció, significa que les persones ja estan patint fam en moltes regions.

Petició d'ajuda urgent

Aquest dimecres vora una vintena de líders mundials africans i d'altres continents, entre ells el president Sánchez, van llançar una petició pública d'ajuda econòmica urgent per a posar fi a la pandèmia.

La petició, que subratlla que si no es derrota la Covid-19 a Àfrica tampoc no es podrà garantir la fi de la crisi sanitària a la resta del món, xifrava l'ajuda necessària en almenys 100.000 milions de dòlars.

En paral·lel a la crisi sanitària, la UNECA preveu que l'economia del continent es contraurà del 3,2% al 1,8% a causa de la pandèmia, la qual cosa espentaria prop de 27 milions de persones cap a la situació de pobresa extrema.

També et pot interessar

stats