El 45% dels nous positius a la Comunitat Valenciana són asimptomàtics

La Conselleria de Sanitat estudiarà aquest dilluns com encaixar les restriccions pactades amb el Ministeri en la normativa valenciana.

Grup de persones en un sopar
Grup de persones en un sopar

El 45% dels casos de Covid-19 diagnosticats des de l’11 de maig a la Comunitat Valenciana són asimptomàtics, i això són 2.286 dels 5.108 positius detectats a partir d’eixa data. La xifra situa el territori en la mitjana estatal, amb el 44% de les persones infectades pel virus que no han presentat cap símptoma, però lluny d’altres autonomies com ara Castella i Lleó (un 66% d’asimptomàtics), Extremadura o Galícia (un 65% en les dues comunitats).

Aquesta és una de les conclusions de l’últim informe de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (Renave) elaborat per l’Institut Carlos III, que analitza els casos de coronavirus notificats per les comunitats autònomes entre el 10 de maig i el 13 d’agost, és a dir, des de l’inici de la desescalada. El territori valencià va entrar al complet en la fase 1 el 18 de maig, tot i que la setmana anterior ja ho havien fet la comarca del Racó d’Ademús i 10 departaments de salut.

El fet que quasi la meitat dels casos detectats a la Comunitat Valenciana no presente símptomes de Covid-19 evidencia que el treball de rastreig ha permés detectar un nombre significatiu d’infeccions gràcies a la traçabilitat de contactes dels pacients contagiats. De fet, l’informe del Carlos III revela que les autoritats sanitàries identifiquen entre 2 i 7 contactes per cada cas confirmat, i una mitjana de 4. La xifra està per damunt de les dades estatals, que localitza entre 1 i 5 contactes per cas i una mitjana de 3.

De tots els casos positius identificats, en el 29% se’n desconeix l’origen, és a dir, desconeixen com s’han contagiat. La xifra és quasi deu punts inferior a la mitjana espanyola, que arriba al 38%, fet que situa el territori valencià en un escenari més favorable pel que fa al control de la traçabilitat del virus. En l’extrem contrari hi ha Galícia, on no s’identifica l’origen del contagi en el 73% dels casos de Covid-19. És el percentatge més alt de l’Estat.

Restriccions a l’oci davant de l’augment de casos

L’avanç del coronavirus a la Comunitat Valenciana continua sent imparable i el volum de contagis arriba a nivells similars als registrats a finals del mes de març. A falta que aquest dilluns la Conselleria de Sanitat n’actualitze les dades, l’últim balanç de divendres deixa 485 nous contagis en 24 hores, 448 més que fa un mes. Suposa un increment del 1.200%. A hores d’ara, hi ha al territori 2.918 casos actius i el virus està present en el 35% de les poblacions valencianes, ja que en 193 municipis hi ha algun cas positiu entre el veïnat.

Davant de l’augment de casos, les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat han pactat en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut la implantació de noves restriccions per a tractar de controlar la propagació del virus. Aquest dilluns, la Conselleria de Sanitat es reuneix per a preparar l’entrada en vigor de les noves mesures, que afecten fonamentalment el sector de l’oci, i encaixar-les en la legislació valenciana.

Les restriccions estaran vigents a partir de dimarts, i entre elles destaca la prohibició de fumar al carrer, si no es poden guardar els dos metres de distància, el tancament de discoteques, bars de copes i sales de ball, i la limitació d’horaris per a restaurants, bars i terrasses, que hauran de tancar a la una de la matinada.

També et pot interessar