31.000 dosis setmanals: així continua el pla de vacunació a la Comunitat Valenciana

Les primeres 775 dosis els les van inocular aquest diumenge a residents i treballadors en set geriàtrics.

La vacuna de Pfizer arriba a una residència de majors de Rafelbunyol
La vacuna de Pfizer arriba a una residència de majors de Rafelbunyol / Conselleria de Sanitat

A partir d’aquest dilluns, la Comunitat Valenciana rebrà cada dilluns durant les pròximes dotze setmanes 31.000 dosis de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19. La intenció del govern és que a finals de gener ja s'hagen vacunat 50.000 persones al nostre territori i que la xifra s'eleve a 188.000 a finals de març.

La campanya de vacunació, que consta de tres fases, va arrancar aquest diumenge de manera simultània a tot el territori espanyol i la Unió Europea, en un desplegament logístic sense precedents. A la Comunitat Valenciana, més de 700 persones van rebre la vacuna de Pfizer a set residències de Torrent, Benissanó, Rafelbunyol, Sant Joan d'Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Borriana i Almassora. A sis dels geriàtrics escollits per a l'estrena, es va aconseguir vacunar tota la comunitat de residents i treballadors i treballadores, però a la de Sant Vicent del Raspeig, la campanya de vacunació continuarà aquest dilluns.

Batiste Martí, de 81 anys, va fer història en convertir-se en el primer valencià que ha rebut la vacuna contra la Covid-19 a Espanya. Batiste és usuari de la residència de majors Verge del Miracle de Rafelbunyol, a l'Horta Nord. Amb ell, també va rebre la primera inoculació de la vacuna Josefa Martínez, directora del centre. Ni Batiste ni Josefa van manifestar cap reacció contrària a la vacuna.

La primera persona que ha rebut el preparat de Pfizer a l'estat espanyol ha sigut Araceli Rosario Hidalgo, de 96 anys, interna de la residència de majors Los Olmos, a Guadalajara, des de 2013. Araceli va deixar clar que no va sentir cap molèstia després de rebre la dosi.

Dues dosis, separades per 21 dies

Com que cada vacuna requereix dues inoculacions amb 21 dies de diferència, per a immunitzar 188.000 persones en la primera fase de la campanya seran necessàries un total de 376.000 dosis. En aquesta fase inicial la vacunació es limitarà a residents de geriàtrics, personal sanitari de primera línia, la resta de la plantilla sanitària i grans dependents.

Un total de 110 residències de tot el territori valencià han sigut seleccionades per a la primera fase de la campanya. Tots els centres tenen en comú el fet que no han registrat cap brot de coronavirus en els últims tres mesos o no s'ha confirmat cap cas positiu entre els residents.

A l'estat espanyol, 2.300.000 persones rebran la vacuna de Pfizer durant el primer trimestre de l'any. En total, Espanya rebrà 4.591.275 dosis de la vacuna de Pfizer, que es distribuiran al llarg de dotze setmanes, amb una mitjana de 350.000 dosis cada set dies.

A l'abril començarà la segona fase de la vacunació, en què es vacunaran la resta de grups de població previstos en l’estratègia de vacunació del Ministeri de Sanitat, que preveu immunitzar els docents no universitaris, personal administratiu i de serveis i treballadors en entorns tancats.

La tercera fase s’iniciarà al juny i s’espera que a finals d'estiu estiga vacunada una part substancial de la població i que la situació siga similar a l’antiga normalitat.

La mascareta i la distància social continuen sent essencials

L’arribada de les vacunes suposa “l’inici de la fi de la pandèmia”, tal com ha afirmat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Tanmateix, aquest serà un procés gradual i les mesures de seguretat contra la malaltia s’han de mantindre per a aconseguir frenar els contagis.

Les veus expertes adverteixen que no s’han de relaxar les restriccions de manera immediata. De la mateixa manera ho ha advertit Illa aquest cap de setmana i ha demanat prudència: “Hem de mantindre la guàrdia alta”, ha afirmat.

Segons ha explicat a À Punt Notícies l'investigador de Fisabio Salvador Peiró, les mesures de protecció com ara la mascareta, la distància social i llavar-se les mans de manera freqüent han de mantindre’s fins que no estiga immunitzat el 80% de la població, ja que la transmissió del virus continua.

També et pot interessar

stats