Els 27 municipis que tenen limitada la mobilitat nocturna per primera vegada aquest estiu

Hi destaquen destinacions molt turístiques del sud del territori, com ara Xàbia o Altea, i també entra en la llista Castelló de la Plana

Altea, la Marina Baixa
Altea, la Marina Baixa / Frank Vila

Vora una trentena de municipis valencians estrenen des d'aquest dilluns el toc de queda nocturn. La mesura, que la Generalitat va començar a decretar a mitjan juliol per a contindre la propagació del coronavirus en les poblacions amb més risc epidemiològic, restringeix la mobilitat del veïnat entre la una i les sis de la matinada, i entra ara en vigor en 27 poblacions per primera vegada des que va acabar l'estat d'alarma, el passat 9 de maig. 

Se sumen així a altres 41 localitats que ja aplicaven la restricció des del passat 12 o 26 de juliol, i ara són un total de 68. En totes elles les reunions socials es limiten a un màxim de deu persones. Les dues mesures s'estendran, com a mínim, fins al 6 de setembre, data en què el govern valencià haurà de revisar el paquet de restriccions sanitàries contra la pandèmia. 

En aquesta tercera tanda de localitats que entren en el llistat del toc de queda nocturn destaquen poblacions molt turístiques, sobretot a les comarques del sud, que fins ara s'havien lliurat de la restricció, tot i que els contagis han encadenat diverses setmanes en ascens. És el cas de Xàbia, Altea o el Campello, que en l'última actualització de les dades municipals multipliquen per més de dos el llindar dels 250 casos d'incidència acumulada a partir del qual el Ministeri de Sanitat fixa el risc extrem per Covid-19. Tenen 635, 598 i 494 contagis per cada 100.000 habitants, respectivament.  

També Castelló de la Plana, l'única de les tres capitals valencianes on no s'havia adoptat encara aquesta mesura des que va començar l'estiu, i a pesar de l'increment dels casos: entre l'1 de juliol i el 2 d'agost la taxa de contagis es va multiplicar per més de deu, i va passar de 59 a 600. En l'últim balanç se situa en 449. 

Més de la meitat de les poblacions del nou grup, una quinzena, estan en les comarques del sud, precisament la part del territori on més tard ha esclatat la quarta onada de la pandèmia. Són Almoradí, Altea, Asp, el Campello, Cocentaina, Dolores, Finestrat, Montfort, Monòver, Mutxamel, Novelda, Onil, Pedreguer, Villena i Xàbia.

A la província de València hi ha set municipis que estrenen aquesta matinada el toc de queda, i que s'afegeixen als 25 que arrosseguen aquesta limitació des del 12 o el 26 de juliol. Es tracta de l'Alcúdia de Crespins, Benigànim, Castelló, Guadassuar, Montserrat, Torrent i Xest.

Per últim, a les comarques del nord són cinc els nous municipis que tindran prohibida la mobilitat durant la matinada: l'Alcora, Benicarló, Castelló de la Plana, Sogorb i la Vall d'Uixó.

També et pot interessar

stats