256 morts i més de 20.000 contagis en una setmana, la primera factura de Nadal a la Comunitat Valenciana

Sanitat ha notificat aquest diumenge 1.555 nous positius confirmats en les últimes 24 hores.

Personal sanitari a l'UCI
Personal sanitari a l'UCI / Alberto Estévez (Efe)

La primera setmana completa del mes de gener deixa a la Comunitat Valenciana un balanç del coronavirus dramàtic, es mire per on es mire. Dos setmanes després de Nadal, s’han disparat a l’alça els principals indicadors i s’han batut rècords de contagis, defuncions i hospitalitzacions. Només els ingressos a les UCI s’han mantingut per davall de les pitjors dades de la primera onada. En només una setmana han mort per Covid-19 més persones que en tot l’octubre, segons dades de la Conselleria i del Ministeri de Sanitat recopilats per EFE.

I la previsió és que aquestes xifres continuen empitjorant, segons ha explicat a À Punt l’investigador de Fisabio Salvador Peiró. “Encara no hem arribat al pic d’aquesta tercera onada i estem davant les pitjors previsions des de l’inici de la pandèmia”, ha afirmat Peiró. “Estem començant a veure els resultats de les reunions socials de Nadal, però encara caldrà sumar les de la nit de Cap d’Any i Reis”, ha afegit.

20.548 nous positius en una setmana

Entre el 4 i el 9 de gener s’han notificat 20.548 nous positius, 8.622 més que la setmana anterior, fet que representa un increment del 72,30%. És la pitjor setmana de la pandèmia en nombre de contagis, on s’han assolit rècords que fan por, com els 6.240 positius de dissabte, que representen més de 4 contagis per minut.

Aquest diumenge, la Conselleria de Sanitat ha notificat 1.555 nous positius confirmats, el que eleva el total de contagis des de l'inici de la pandèmia a 171.505. Per províncies, 157 d'aquests nous contagis s'han registrat a Castelló, 307 a Alacant i 1.086 a València.

La Comunitat Valenciana continua registrant la taxa de positivitat més alta de tot l’Estat: el 29,36% de les proves que es fan donen positiu. A Espanya, la mitjana és del 16,38%.

256 persones mortes, 93 d’elles ancians.

Durant els últims sis dies, 256 valencians i valencianes han mort per coronavirus, 60 més que la setmana anterior, cosa que significa un increment del 30,6%. Dimarts la xifra de defuncions es va elevar a 85 i divendres se’n notificaven 70, les dos xifres més altes de tota la pandèmia.

Del total de víctimes mortals notificades aquesta setmana, 93 eren ancians que vivien en residències (29 més que la setmana anterior). Des del mes de març, als geriàtrics han mort més d’un miler de valencians, el 31% de totes les víctimes mortals.

Actualment hi ha 145 residències amb positius, 32 de les quals estan sota vigilància de la Conselleria de Sanitat. En la darrera setmana s’han notificat 677 nous contagis entre residents i 236 entre treballadors i treballadores.

Hospitals i UCI plenes

Pel que fa a les hospitalitzacions, 2.337 persones continuen ingressades en aquests moments als hospitals valencians, 472 més que en la setmana anterior, amb un increment d’un 25,3%. A final de març es va assolir el pic de la primera onada, amb 2.186 pacients Covid.

A les UCI, els ingressos han crescut en una setmana un 20,14%, amb 59 pacients més, que eleven la xifra total a 352. Són 34 menys que els que va arribar a haver-hi a principi d’abril: 386.

La tensió hospitalària, amb el 23,34% dels llits ocupats per pacients Covid (set punts més que la setmana passada i amb el percentatge més alt d’Espanya) i el 35,61% de les UCI (sis punts més i només superat per les Illes Balears i Catalunya) ha portat a la Conselleria a suspendre les operacions programades, excepte les urgents no ajornables.

Incidència acumulada de rècord: 393,58

La setmana també acaba amb una incidència acumulada de rècord: 393,58 casos per cada 100.000 habitants. La situació també ha empitjorat a la resta de l’estat, amb sis comunitats amb dades d’incidència pitjor que les nostres.

Finalment, els brots no han batut rècords, però han pujat: se n’han confirmat 216, un 13% més que la setmana anterior, quan se’n notificaren 191.

També et pot interessar